Chorwacja to jedno z tych miejsc, które bez wątpienia warto odwiedzić. Jest to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy spragnieni są odrobiny egzotyki, ale jednocześnie nie chcą udawać się po nią na drugi koniec świata. Ten wyjątkowy kraj nie bez powodu już od lat niezmiennie cieszy się popularnością wśród turystów. Szczególnie zaś interesujące jest chorwackie wybrzeże.
To musisz wiedzieć przed wyjazdem
Chorwacja położona jest na pograniczu Europy Południowej i Środkowej, ma dostęp do malowniczego Morza Adriatyckiego, które stanowi północne odgałęzienie Morza Śródziemnego. Wspomniane chorwackie wybrzeże jest jednym z najdłuższych w skali Europy. Ten charakterystyczny typ wybrzeża, z systemem wysp oraz półwyspów, które ułożone są równolegle do jego, zwany jest wybrzeżem dalmatyńskim. Nazwę swą zawdzięcza historycznej krainie Dalmacji, która stanowi obecnie nadmorską część Chorwacji.
Kulinarna przygoda
Omawiany kraj oferuje nie tylko piękne krajobrazy. Chorwacja słynie ze wspaniałych zabytków, interesującej kultury, a także wyjątkowej kuchni. Chcąc naprawdę doświadczyć danego miejsca, warto sięgnąć głębiej i spróbować tradycyjnych, lokalnych dań. Każde z nich ma swoją historię i nie bez powodu występuje w takim, a nie innym kształcie.
W Chorwacji wyróżnić można trzy regiony kulinarne. Są to Slawonia, góry oraz wspomniana Dalmacja. Skupimy się na tym ostatnim, bowiem to właśnie tu w niezwykłą podróż (kulinarną i nie tylko!) zabierze nas agencja LobSter, ale o tym za chwilę szerzej.
Kuchnia dalmacka jest kuchnią śródziemnomorską. Powszechnie uznawana jest nie tylko za bardzo smaczną, ale przede wszystkim zdrową i dietetyczną. Większość dań jest gotowana (w wodzie bądź na parze) lub grillowana, dlatego posiada mało tłuszczu. Dalmackie potrawy swój wyjątkowy smak zawdzięczają dodatkom takim jak tutejsze dzikie zioła, warzywa oraz oliwa z oliwek. Chorwaci bez wątpienia potrafią korzystać z dobrodziejstw natury.
Jako że, kuchnia jest śródziemnomorska, nie może zabraknąć ogromnej ilości warzyw, ryb i owoców morza. Jeśli chodzi o morskie ryby, można skosztować rozmaitych dań z takimi rybami w roli głównej jak sardynka, makrela, leszcz, kirnja, brancin czy lovrata. Bez trudu można dostać każdego dnia świeże ośmiornice, kałamarnice, homary, ostrygi czy małże – zarówno w restauracjach, knajpkach, jak i na targach rybnych.
Miłośnicy dań mięsnych także nie będą rozczarowani. W regionie królują głównie wieprzowina i jagnięcina. Przyrządza się je przeważnie na rożnie, na otwartym ogniu i podaje z warzywami, a nierzadko z serami owczymi, które cieszą się tutaj dużą popularnością. Większość dań wzbogacona jest o oliwki, zarówno czarne jak i zielone.
Niezwykle lubianym daniem jest szynka zwana pršut. Jeśli ktoś ma ochotę na gulasz, koniecznie powinien skosztować dalmackiego gulaszu z kopytami, czyli pašticada. Bardzo ciekawą propozycją jest arambašići. Pod nazwą tą kryją się… faszerowane liście winogron!
Region Dalmacji słynie również z doskonałych win (między innymi z wyspy Hvar czy Korčula) oraz z bardzo prostych, pysznych deserów, do wykonania których używa się dużej ilości owoców.
Wypoczynek niecodzienny – wypoczynek na jachcie
Agencja LobSter proponuje wyjątkowy wypoczynek, inny niż zawsze, bowiem wiąże się on z pobytem na komfortowym jachcie o długości powyżej 43 stóp. Większość jachtów, którymi dysponuje LobSter, nagradzana była wielokrotnie na licznych targach i wystawach.
Warto spędzić urlop w Chorwacji właśnie na jachcie, bo dzięki temu każdego dnia można budzić się w innym miejscu i odkrywać wiele nowych, fascynujących zakątków tego kraju. Wszystkie te atrakcje nie są dostępne dla turystów „lądowych”, którzy decydują się na wypoczynek stacjonarny.
Aby wybrać się w rejs z LobSter, nie trzeba posiadać absolutnie żadnych umiejętności i wiedzy z zakresu żeglarstwa – wystarczą chęci i duch przygody! Każdy z uczestników wyprawy zostanie otoczony opieką załogi, która składa się z doświadczonych ludzi, posiadających stopień kapitana jachtowego. Chętnie wprowadzą oni wszystkich zainteresowanych w świat żagli, przybliżą jego podstawy i bez wątpienia zarażą miłością do yachtingu. Każdy będzie mógł wziąć udział w manewrach portowych, stanąć za sterem i poczuć się przez chwilę jak prawdziwy kapitan!
Taki rejs jest również doskonałą propozycją dla wszystkich, którzy mają już pewne pojęcie o żeglarstwie i chcieliby nieco odświeżyć swoją wiedzę. Każdy uczestnik rejsu otrzyma na koniec opinię od kapitana, która honorowana jest przez Polski Związek Żeglarski.
Trasa rejsu
Pierwszy dzień upłynie na rozpakowywaniu bagaży i robieniu zakupów na podróż. Wieczorem będzie można już nieco odetchnąć i usiąść w jednej z licznych knajpek, kosztując lokalnych specjałów, w tym doskonałego wina. Spotkanie z kapitanem odbywa się w marinie Yacht Club Seget w Seget Donji.
Następnego dnia ruszamy „na podbój” wyspy Hvar (tutaj odwiedzamy miasto Hvar) i Sveti Klement – nocujemy w zatoce. Kolejny dzień spędzimy na podróży na wyspę Vis (przy okazji można odwiedzić Błękitną grotę oraz diabelskie wrota). Nocleg odbywa się w porcie Komiža. Dalej odwiedzimy jeszcze Rogoznicę, Skradlin (tutaj bajeczne wodospady w Parku Narodowym Krk!), Trogir, Split.
Pełny plan podróży można odnaleźć na stronie Agencji LobSter. Na zakończenie warto dodać, iż zwiedzanie każdego z wymienionych miejsc nie musi być „standardowym” zwiedzaniem ładnych dla oka miejsc i zabytków. Załoga, która doskonale zna chorwacką ziemię, może zabrać nas w niezwykłe miejsca i dać możliwość poznania jeszcze bardziej niezwykłych ludzi, o czym inni turyści mogą jedynie pomarzyć…