Pizza to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych przekąsek. Sięgają po nią wszyscy – dzieci, dorośli, seniorzy. Trudno znaleźć osobę, która nigdy nie próbowała tego włoskiego przysmaku. W przeciągu lat wokół pizzy narosło wiele mitów, chętnie przekazywanych z ust do ust. Dziś postaramy się rozprawić z najczęściej powtarzanymi niesprawdzonymi informacjami o tej doskonałej przekąsce.
Pizza to puste kalorie
Pizza uchodzi za kaloryczną przekąskę. 100 g popularnej pizzy z żółtym serem, pomidorem i salami zawiera 243 kcal, porcja – jeden trójkąt – to około 150 g (365 kcal). Możesz obniżyć kaloryczność pizzy, stosując do wypieku mąkę razową, dzięki czemu zwiększysz liczbę wartości odżywczych dostarczanych w posiłku. Do tego bazylia, świeże pomidory i ser mozzarella zamiast goudy. Voilà! Zyskujesz zdrowy, „odchudzony”, włoski przysmak!
Pizza wywodzi się z Pizy
Pizza wywodzi się z Włoch. Jednak narodziła się i została spopularyzowana w Neapolu. To właśnie tam w 1738 roku, została otwarta pierwsza pizzeria. Zresztą, Antica Pizzeria Port’Alba, istnieje do dziś. Odwiedzając Neapol, koniecznie zajrzy w to miejsce i skosztuj wyśmienitej pizzy. Jakiej? Oryginalnej pizzy neapolitańskiej – pizza neapolitana. Pomidory San Marzano, mozzarella z mleka bawolic, ciasto przygotowane zgodnie z tradycyjną recepturą – zapewniają niepowtarzalny smak. Co ma zatem wspólnego pizza z Pizą? Wyłącznie nazwę.
Pizza to danie ubogich
To fakt. Pizza to danie tanie i pożywne. Już starożytni Rzymianie, wypiekali cienkie drożdżowe placki z dodatkiem dostępnych sezonowych przysmaków – pomidorów, sera, bazylii, orzechów. Była to ulubiona przekąska niezamożnych warstw społeczeństwa. Jednak do rangi dania królewskiego, podniósł pizzę, w 1889 roku, znakomity włoski kucharz – Raffaele Esposito. Poproszony o przygotowanie wytwornego dania dla monarchini, Małgorzaty Sabaudzkiej, wizytującej w owym czasie Neapol, przygotował pizze, której składniki nawiązywały do kolorów włoskiej flagi: bazylia to zieleń, mozzarella – biel, pomidory – czerwień. Królowa była oczarowana pomysłem i urzeczona smakiem. Tym sposobem pizza zyskała amatorów wśród wyższych swer.
Ojczyzną pizzy jest USA
Choć Amerykanie przodują w spożyciu fast foodów i dań typu ready made – gotowych do odgrzania w mikrofalówce, to nie w USA zrodził się pomysł na pizzę. Mrożona pizza do odgrzania w piekarniku bądź mikrofalówce to profanacja przysmaku! Prawdziwa pizza przygotowywana jest wyłącznie ze świeżych składników, a ciasto wypiekane na kamiennym palenisku.
Najlepsza jest pizza domowa
W imię zasady – wiesz, co jesz – uważasz, że pizza domowa jest najlepsza. Sam wybierasz składniki i decydujesz o grubości ciasta. Zaufaj specjalistom i jeśli mieszkasz w stolicy, odwiedź koniecznie pizzeria Warszawa. Entuzjascipizzy.pl przygotują dla Ciebie prawdziwą ucztę. Starannie dobierane, tradycyjne składniki. Ciasto wypiekane w profesjonalnym piecu, zgodnie z tradycyjną recepturą, nad którą pracowały pokolenia kucharzy, nie ma sobie równych. Musisz spróbować! Sprawdź czy Twoja domowa pizza, dorasta rangą, przysmakowi przygotowanemu przez mistrzów!