5 mitów na temat pizzy

Pizza to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych przekąsek. Sięgają po nią wszyscy – dzieci, dorośli, seniorzy. Trudno znaleźć osobę, która nigdy nie próbowała tego włoskiego przysmaku. W przeciągu lat wokół pizzy narosło wiele mitów, chętnie przekazywanych z ust do ust.  Dziś postaramy się rozprawić z najczęściej powtarzanymi niesprawdzonymi informacjami o tej doskonałej przekąsce.

Pizza to puste kalorie

Pizza uchodzi za kaloryczną przekąskę. 100 g popularnej pizzy z żółtym serem, pomidorem i salami zawiera 243 kcal, porcja – jeden trójkąt – to około 150 g (365 kcal). Możesz obniżyć kaloryczność pizzy, stosując do wypieku mąkę razową, dzięki czemu zwiększysz liczbę wartości odżywczych dostarczanych w posiłku. Do tego bazylia, świeże pomidory i ser mozzarella zamiast goudy. Voilà! Zyskujesz zdrowy, „odchudzony”, włoski przysmak!

Pizza wywodzi się z Pizy

Pizza wywodzi się z Włoch. Jednak narodziła się i została spopularyzowana w Neapolu. To właśnie tam w 1738 roku, została otwarta pierwsza pizzeria. Zresztą, Antica Pizzeria Port’Alba, istnieje do dziś. Odwiedzając Neapol, koniecznie zajrzy w to miejsce i skosztuj wyśmienitej pizzy. Jakiej? Oryginalnej pizzy neapolitańskiej – pizza neapolitana. Pomidory San Marzano, mozzarella z mleka bawolic, ciasto przygotowane zgodnie z tradycyjną recepturą – zapewniają niepowtarzalny smak. Co ma zatem wspólnego pizza z Pizą? Wyłącznie nazwę.

Pizza to danie ubogich

To fakt. Pizza to danie tanie i pożywne. Już starożytni Rzymianie, wypiekali cienkie drożdżowe placki z dodatkiem dostępnych sezonowych przysmaków – pomidorów, sera, bazylii, orzechów. Była to ulubiona przekąska niezamożnych warstw społeczeństwa. Jednak do rangi dania królewskiego, podniósł pizzę, w 1889 roku, znakomity włoski kucharz – Raffaele Esposito. Poproszony o przygotowanie wytwornego dania dla monarchini, Małgorzaty Sabaudzkiej, wizytującej w owym czasie Neapol, przygotował pizze, której składniki nawiązywały do kolorów włoskiej flagi: bazylia to zieleń, mozzarella – biel, pomidory – czerwień. Królowa była oczarowana pomysłem i urzeczona smakiem. Tym sposobem pizza zyskała amatorów wśród wyższych swer.

Ojczyzną pizzy jest USA

Choć Amerykanie przodują w spożyciu fast foodów i dań typu ready made – gotowych do odgrzania w mikrofalówce, to nie w USA zrodził się pomysł na pizzę. Mrożona pizza do odgrzania w piekarniku bądź mikrofalówce to profanacja przysmaku! Prawdziwa pizza przygotowywana jest wyłącznie ze świeżych składników, a ciasto wypiekane na kamiennym palenisku.

Najlepsza jest pizza domowa

W imię zasady – wiesz, co jesz – uważasz, że pizza domowa jest najlepsza. Sam wybierasz składniki i decydujesz o grubości ciasta. Zaufaj specjalistom i jeśli mieszkasz w stolicy, odwiedź koniecznie pizzeria Warszawa. Entuzjascipizzy.pl przygotują dla Ciebie prawdziwą ucztę. Starannie dobierane, tradycyjne składniki. Ciasto wypiekane w profesjonalnym piecu, zgodnie z tradycyjną recepturą, nad którą pracowały pokolenia kucharzy, nie ma sobie równych. Musisz spróbować! Sprawdź czy Twoja domowa pizza, dorasta rangą, przysmakowi przygotowanemu przez mistrzów!

Skakać każdy może, czyli jak rozpocząć skoki spadochronowe?
Skoki spadochronowe zazwyczaj postrzegane są jako sport ekstremalny, który wymaga nie tylko nie lada...
Wakacje nad morzem
Od jakiegoś czasu polskie wybrzeże Bałtyku jest coraz bardziej atrakcyjnym kierunkiem wakacyjnych wyjazdów....
Okolice Leszna - co warto zobaczyć?
Leszno to jedno z największych miast województwa wielkopolskiego, położone około 80 km na południe od...
Wygodne parkowanie przy lotnisku we Wrocławiu
Każda wycieczka samolotowa wiąże się z odpowiednią organizacją podróży. Jak się okazuje, dla wielu osób...
Jak szukać apartamentu w Zakopanem?
Kiedy myślimy Tatry, wyobrażamy sobie Zakopane. Kiedy myślimy Zakopane, wyobrażamy sobie tłumy turystów....
Powitaj wiosnę nad morzem
Padający ciągle śnieg, duży mróz i pochmurna pogoda - na szczęście zima coraz śmielej żegna się z Polską,...