Wakacje to wspaniały czas wypoczynku, wypraw rowerowych, wspinaczek górskich, leśnych poszukiwań grzybów czy cudownych kąpieli wodnych. Doskonale wiemy, że za tymi wszystkimi przygodami stoi bardzo dużo wyzwań dla naszego organizmu. Dlatego warto zadbać o zdrowie nasze i naszych bliskich. Najlepszym sposobem na to są produkty naturalne – pszczele, a wśród nich miód z mniszka lekarskiego zwany również mniszkowym.
Pod dość nietypową nazwą Mniszka Lekarskiego kryje się bardzo popularna i znana roślina, nazywana często “mleczem” lub “dmuchawcem”. Są to dość niskie, żółte kwiaty kwitnące na początku maja, z których w czerwcu tworzą się owe latające “dmuchawce”. Mimo tego, iż roślina ta jest nam doskonale znana i często spotykana, miód mniszkowy jest bardzo rzadko dostępny i niezwykle poszukiwany. A to z uwagi na fakt, iż mniszek najwięcej nektaru produkuje w upalne dni, których w maju jest stosunkowo mało – dlatego pszczoły nie mają czego zbierać.
Mniszek jako roślina posiada szerokie właściwości zdrowotne , które odnajdziemy także w miodzie mniszkowym. W smaku jest ona niezwykle słodki, natomiast kolor zależy przede wszystkim miejsca zbioru nektaru. Może on być żółty ale także pomarańczowy. Z uwagi na dużą zawartość glukozy jest to miód który bardzo szybko krystalizuje.
Na forach oraz blogach można znaleźć przepis na sobie robiony “miód z mniszka”, który jest pewnego rodzaju miksturą lub syropem. Pamiętać należy, iż miód ma ściśle określony proces powstawania, za który odpowiedzialne są pszczoły. Dlatego słowo “miód” powinno być zarezerwowane tylko dla owoców pracy pszczelej rodziny. Uwaga! Nigdy nie kupuj produktów pszczelich z niesprawdzonych źródeł. Miody najlepiej kupić bezpośrednio u pszczelarza lub w sklepie. Produkty dostępne na rynkach, targach czy przydrożnych straganach są najczęściej fałszowane.