Jubileuszowe 20. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro będą prawdziwą gratką dla osób, które chcą poszerzyć swą wiedzę na temat kawy. Przez trzy dni w specjalnej strefie Coffee Village odbywać się będą warsztaty i spotkania z ekspertami kawowymi. Udział potwierdzili m.in. Alf Kramer – jeden z założycieli i pierwszy prezes SCAE, Adam Ringer – prezes Green Caffè Nero oraz Agnieszka Rojewska – Mistrzyni Polski Barista i Latte Art. Targi EuroGastro odbędą się w dniach 6-8 kwietnia br. w Warszawie.
Z myślą o właścicielach i zarządzających kawiarniami, importerach, ekspertach kawowych, ale też baristach i miłośnikach kawy organizator targów, firma MT Targi Polska wraz z Apro Trade/ Akademia Kawy® urządzą specjalną strefę – Coffee Village. Odbędą się tu warsztaty i spotkania, podczas których będzie można dowiedzieć się m.in. o sposobach przygotowywania kawy, jej rodzajach czy też zasadach handlu tym surowcem. W strefie zaprezentują się m.in. Brazylia oraz Jamajka, a właściciele kawiarni będą mogli dokonać przeglądu kompleksowej oferty firm posiadających produkty i rozwiązania dla ich biznesu.
Warsztaty dla profesjonalistów
Warsztaty, które odbędą się pierwszego i drugiego dnia Targów EuroGastro dedykowane są przede wszystkim profesjonalistom. Z prezentowanej wiedzy skorzystają zarówno bariści, eksperci, właściciele kawiarni, ale także importerzy surowej kawy i przedstawiciele palarni. 6 kwietnia będzie mowa o przygotowaniu wysokiej jakości espresso oraz parzeniu kawy w warunkach domowych. Zaprezentowane zostaną kawy brazylijskie, jamajska Blue Mountain i inne egzotyczne gatunki. Szczególnie interesująco zapowiada się spotkanie z Adamem Ringerem, założycielem sieci Green Caffè Nero, który opowie o unikaniu błędów przy prowadzeniu kawiarni.
7 kwietnia Tomek Obracaj z Apro Trade/ Akademia Kawy®, współzałożyciel SCAE, opowie o rynku kawy w Polsce oraz o zasadach handlu międzynarodowego surową kawą i związaną z tym logistyką. Tego dnia przewidziany jest również czas na rozmowy biznesowe z ekspertami i przedstawicielami branżowymi.
Każdego dnia targów odbędzie się także spotkanie z Alfem Kramerem, ekspertem w dziedzinie kawy, jednym z założycieli i pierwszym prezesem SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) w latach 1998-2000, a także sędzią Światowych Mistrzostw Barista (WBC). W warsztacie pt. „Jak zostać lepszym testerem kawy” zapozna on uczestników z techniką rozumienia oceny i wyboru najlepszej kawy.
Co nieco dla początkujących
Na 8 kwietnia zaplanowane są warsztaty, które zainteresują młodych baristów będących na początku drogi poznawania tajników „czarnego złota”. Prezentowana tego dnia wiedza będzie przydatna również właścicielom małych sklepów i palarni oraz miłośnikom kawy. Zwieńczeniem będzie wystąpienie Agnieszki Rojewskiej, Mistrzyni Polski Barista i Latte Art, która pokaże jak przygotować perfekcyjne espresso i cappuccino.
Zawodnicy na start
W strefie Coffee Village odbędą się również dwie olimpiady kawowe. W dniach 6-7 kwietnia firma Apro Trade / Akademia Kawy® we współpracy z MT Targi Polska zorganizuje VIII Olimpiadę Kawy® pod patronatem SCAE, a 8 kwietnia po raz pierwszy w finale staną w szranki uczniowie biorący udział w I Olimpiadzie Kawy® dla Szkół Gastronomicznych.
Informacje praktyczne
Udział w warsztatach jest bezpłatny. Na spotkania odbywające się 6 i 7 kwietnia wymagana jest wcześniejsza rejestracja, której można dokonać do 30 marca. 8 kwietnia obowiązuje zasada kolejności przybycia na szkolenia. Prelekcje będą prowadzone w języku polskim i angielskim.
Targi EuroGastro odbędą się w dniach 6-8 kwietnia 2016 roku w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie. Rejestracja online na targi upoważnia przedstawicieli branżowych do 50% zniżki na bilet wstępu. Więcej informacji oraz szczegółowy plan warsztatów kawowych znajdują się na stronie www.eurogastro.com.pl.