Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna wspólnie z Urzędem Miasta Białystok organizuje Międzynarodowy Festiwal Kuchni w Białymstoku, który planowany jest na 17 maja 2009 r. (niedziela, Rynek Kościuszki).
Międzynarodowy Festiwal Kuchni w Białymstoku ma na celu stworzenie nowego produktu turystycznego jakim jest impreza o charakterze kulinarnym prezentującym smaki różnych państw Europy. Jest to doskonała okazja budowania pozytywnego wizerunku miasta Białegostoku jako atrakcyjnego celu podróży turystów krajowych i zagranicznych. Ideą Festiwalu jest również zaprezentowanie wielokulturowości znajdującej swe odbicie w kuchni regionu Podlasia.
Nie jest to pierwsze takie przedsięwzięcie organizowane przez Podlaską Regionalną Organizacje Turystyczną. W ubiegłym roku Festiwal Kuchni odbył się podczas Podlaskich Targów Turystycznych. Była to impreza o zasięgu regionalnym, która cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem, natomiast w tym roku do udziału zgłosili się restauratorzy z Białorusi, Litwy, Francji, dzięki czemu impreza zyskała rangę międzynarodową. Ubiegłoroczny sukces wydarzenia zmotywował nas do zorganizowania II edycji Festiwalu Kuchni, ale już jako niezależnej imprezy.
Impreza odbywać się będzie w formie konkursu kulinarnego. Wezmą w niej udział zarówno profesjonalni kucharze, jak i kochający gotowanie amatorzy. Pierwsi będą gotować na oczach jurorów i publiczności. Drudzy zaprezentują gotowe wyroby kulinarne. Charakter zawodów kuchmistrzów definiuje w tym roku hasło “kaczka”. Amatorzy z województwa podlaskiego zorganizują degustację serów korycińskich, sękaczy, szynek, ogórków narwiańskich, chlebów domowego wypieku etc. Goście z Francji poszczycą się dorobkiem tamtejszych producentów win, zaprezentują także mało znane
w Polsce artykuły spożywcze: kasztany, nadziewane figi, cidre, pasztety z gęsi, kaczek, dzików.
Imprezę poprowadzi Karol Okrasa, szef kuchni hotelu Bristol w Warszawie, osoba lubiana przez dziennikarzy, często zapraszana przed telewizyjne kamery.
Chcielibyśmy zachęcić do uczestnictwa w Międzynarodowym Festiwalu Kuchni mieszkańców województwa podlaskiego jak i innych regionów Polski. Specjalnie dla nich zorganizujemy dodatkowe atrakcje: Jarmark wyrobów regionalnych, liczne konkursy, multimedialną prezentację, która przybliży tradycje i specyfikę kuchni podlaskiej oraz wystawę zdjęć Konkursu Fotograficznego “Podlasie – ludzie, przyroda, kultura”. Będzie to doskonała okazja, aby spróbować bąd? zakupić regionalne wyroby kulinarne, wygrać atrakcyjne nagrody w konkursach dla publiczności oraz miło spędzić czas obserwując poczynania profesjonalnych kucharzy na scenie. Planujemy zorganizowanie konkursów dla dzieci, aby i one miały wkład w Festiwal Kuchni przygotowując proste potrawy pod okiem rodziców i specjalistów. Dołożymy wszelkich starań, by zorganizować Międzynarodowy Festiwal Kuchni na wysokim poziomie oraz, aby pokazać Białystok oraz województwo podlaskie jako miejsce jednoczące ludzi różnych narodowości i kultur, których łączy jedna pasja kulinarna.
MIEJSCE :Rynek Kościuszki w Białymstoku
Źródło i szczegóły: http://www.podlaskieit.pl/kuchnia_2009/index.php