Boże Narodzenie w Grecji rozpoczyna się, jak w większości państw, 25 grudnia. Tego dnia wszyscy udają się do kościoła i słuchają kolęd śpiewanych przez młodych chłopców, którzy w podziękowaniu dostają orzechy oraz słodkie migdały. Okres świąteczny trwa, aż do stycznia, czyli dnia św. Bazylego, wtedy to właśnie rozdawane są małe upominki.
Tradycje bożonarodzeniowe w Grecji
Boże Narodzenie znacznie różni się od polskiego pod kątem tradycyjnych obrzędów. Tutejsi mieszkańcy nie przywiązują tak ogromnej wagi do ozdabiania choinki. Ten zwyczaj przyszedł z zachodu dość niedawno. Na Krecie oraz innych większych miastach na środku miasta stawiana jest duża konstrukcja przedstawiający oświetlony lampkami statek. Dodatkowo w każdym greckim domu musi się znaleźć jego miniaturka, najczęściej wyrzeźbiona w drewnie. Pięknie ozdobiona łódź symbolizuje wdzięczność rodzin, których mężowie wracali do domu po długich morskich wyprawach. Ważnym aspektem w czasie Bożego Narodzenia w Grecji jest wieszanie na drucianej obręczy miedzianej misy. Najczęściej przy niej znajduje się krzyż owinięty gałązką bazylii. Do środka wlewa się wodę, która utrzymuje jej świeżość. Według tradycji codziennie ktoś z rodziny moczy gałązkę i kropi nią pomieszczenie w domu. Obrzęd ten ma na celu odgonienie złych duchów i psotnych krasnoludków. Poznaj inne tradycje bożonarodzeniowe w Grecji na https://www.nelmare.pl/przewodnik/kreta-boze-narodzenie/b1218.xml.
Typowe potrawy na Boże Narodzenia w Grecji.
Tak jak w niektórych innych krajach, tutaj również Boże Narodzenie w Grecji poprzedzone jest 40 dniowym postem, który wieńczy wigilijna uczta rodziną i przyjaciółmi. Do tradycyjnych dań należy duży placek, który nosi nazwę wasiliopita. W jego środek wkładana jest moneta, a ten kto ją znajdzie będzie miał szczęście w przyszłym roku. Większość potraw wigilijnych jest słodka, jak melomakarona, czyli ciasteczka orzechowe maczane w miodzie lub kourambiedes posypane cukrem-pudrem. Jednak najważniejszym daniem serwowanym na Boże Narodzenie na Krecie jest Christopsomo, nazywany chlebem Chrystusa. To duży, okrągły chleb z orzechami. Poza tym na świątecznym stole znajdujemy pieczone jagnię lub indyka nadziewanego migdałami lub ryżem. Ciekawe jest, że Grecy nie spędzają świąt w domach, a w restauracjach oraz tawernach wraz z bliskimi.