National Geographic Traveler – numer 4/2013

Kwietniowe wydanie miesięcznika National Geographic Traveler ukazało się 25 marca 2013 r.

Tematem numeru są najwspanialsze parki narodowe świata. Redakcja prezentuje najpiękniejsze parki na każdym z kontynentów – w Afryce zachwyca się pięknem ulubionego przez flamingi jeziora Nakuru, a w Europie pływa w bajecznych Jeziorach Plitwickich. W Ameryce Północnej poleca legendarny park Yellowstone, a w Ameryce Południowej  – patagońskie skały Torres del Paine. W Azji wyjątkowym miejscem jest park morski Sipadan, zaś będąc w Australii nie wolno zapomnieć o świętej górze Uluru. Na kartach magazynu czytelnicy znajdą opisy aż 30 parków narodowych, którą są spełnieniem marzeń każdego podróżnika kochającego kontakt z naturą.

 Ponadto numerze:

 – TRAVELERY 2012: lista tegorocznych kandydatów do najbardziej prestiżowych nagród podróżniczych w Polsce. To już 7. edycja plebiscytu, którego zwycięzcy wyłaniani są w drodze głosowania SMS-owego. W tym roku nowością jest kategoria “Bilet na przyszłość”, w której każdy może zgłosić propozycję projektu podróżniczo-badawczego, by wygrać grant w wysokości 10 000 zł na jego realizację. Więcej informacji na stronie www.travelery.national-geographic.pl;

nowy cykl “Regiony Europy”, w którym redaktorzy “Travelera” pokażą najciekawsze regiony Starego Kontynentu od nieco innej strony, niż czynią to autorzy tradycyjnych przewodników. Cykl rozpoczyna prezentacja szwajcarskiej Gryzonii;

 – “Morfeusz na wakacjach”: czyli wszystko o noclegach w podróży. Triki tanich rezerwacji internetowych i inne sprawdzone sposoby na wakacyjne spanie, które doda podróżom uroku i nie nadwyręży budżetu podróżnika;

 – “O herbacie bezceremonialnie”: redakcja zdradza japońskie sekrety tradycyjnego picia herbaty. Dzięki nim herbaciany rytuał może stać się magiczny nie tylko w Kraju Kwitnącej Wiśni;

“Ale jaja!”: kuchnie świata proponują jaja w tysiącach kulinarnych odsłon – smażone jaja żółwie czy jaja nadziewane awokado to tylko niektóre z opisanych smakołyków. “Traveler” poleca również przepis na indyjską jajecznicę – do wypróbowania nie tylko na Wielkanoc!

Nr 4/2013, PDS: 25.03.2013 r.

http://www.national-geographic.pl/traveler/
https://www.facebook.com/ngtraveler

Polecamy

PR

Majówkowe wyprawy – co warto zapakować do plecaka?
Majówka sprzyja wyprawom w mniej i bardziej znane miejsca. Chętnie zabieramy na urlop całą rodzinę lub...
Jaki hotel w centrum Krakowa wybrać?
Kraków to miasto, które zachwyca swoją historią i kulturą, przyciągając turystów z całego świata. W sercu...
Wysowa-Zdrój. Urokliwe uzdrowisko w Beskidzie Niskim
Wysowa-Zdrój to niewielka, ale niezwykle malownicza miejscowość uzdrowiskowa położona w sercu Beskidu...
Dlaczego warto znać język Bliskiego Wschodu? Korzyści z nauki języka arabskiego
Region Bliskiego Wschodu jest niezwykle ważny w kontekście geopolitycznym – jego szybki rozwój,...
Doskonały towarzysz podczas przygód na świeżym powietrzu: Plecak nieprzemakalny
Jeśli uwielbiasz spędzać czas na łonie natury, wiesz jak ważne jest odpowiednie wyposażenie, które zapewni...
Wynajem busa 9-osobowego – dlaczego warto się zdecydować?
Planując podróż ze swoimi przyjaciółmi lub organizując wyjazd służbowy, warto pomyśleć o wygodnym transporcie....