Nuta animuszu w kuchni

Nowoczesna pani domu wie jak przyrządzić oryginalną potrawę, która rzuci na kolana całą rodzinę. Przegląda poradniki kulinarne, magazyny z przepisami oraz eksperymentuje z nowymi smakami. Jej kuchnia doskonale odzwierciedla to co jej w duszy gra. Propozycją dla pań, które chcą zabłysnąć przed swoimi bliskimi czymś smacznym i zdrowym jest potrawa z nutą orientu.

Od pewnego czasu na sklepowych półkach można spotkać produkty kulinarne pochodzące z krajów dalekiego wschodu. Ich bogactwo pozwala na puszczenie wodzy fantazji i tworzenie ulubionych połączeń smakowych. Wśród azjatyckich produktów można znaleźć m.in. sosy sojowe, marynaty do mięs, ocet ryżowy, pastę wasabi, liście alg morskich czy ryż do sushi.

Egzotycznym daniem w sam raz na co dzień, jak i na wykwintną kolację są pulpeciki z wołowiny i kapusty. Do przygotowania potrawy potrzebujemy:

Składniki, 2 porcje (10 sztuk):

  • 3 liście kapusty włoskiej

  • 350g mielonej wołowiny

  • pieprz

  • 6 łyżek Sosu Sojowego Kikkoman

  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku wraz z cebulką

  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

  • 1 białko jaja

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

Przygotowanie:

Liście kapusty gotować przez 2 minuty we wrzącej wodzie, odsączyć i osuszyć. Jeden liść odłożyć do serwowania, a z dwóch pozostałych usunąć gruby nerw środkowy i drobno posiekać. Wymieszać z mięsem, dodać pieprz, Sos Sojowy Kikkoman, szczypiorek, natkę, białko i mąkę. Z masy uformować 8-10 pulpecików. Ułożyć je w naczyniu do gotowania na parze i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Pulpeciki nakłuć wykałaczkami i ułożyć na liściu kapusty. Podawać na przekąskę polewając dodatkowym sosem sojowym. Można serwować z ziemniakami jako danie główne lub z sosem tatarskim jako przystawkę.

Taka potrawa jest daleka od monotonni i na pewno doda szczypty animuszu do codziennego menu.

Wyłącznym dystrybutorem firmy Kikkoman w Polsce jest Develey Polska

źródło: PR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Majówkowe wyprawy – co warto zapakować do plecaka?
Majówka sprzyja wyprawom w mniej i bardziej znane miejsca. Chętnie zabieramy na urlop całą rodzinę lub...
Jaki hotel w centrum Krakowa wybrać?
Kraków to miasto, które zachwyca swoją historią i kulturą, przyciągając turystów z całego świata. W sercu...
Wysowa-Zdrój. Urokliwe uzdrowisko w Beskidzie Niskim
Wysowa-Zdrój to niewielka, ale niezwykle malownicza miejscowość uzdrowiskowa położona w sercu Beskidu...
Dlaczego warto znać język Bliskiego Wschodu? Korzyści z nauki języka arabskiego
Region Bliskiego Wschodu jest niezwykle ważny w kontekście geopolitycznym – jego szybki rozwój,...
Doskonały towarzysz podczas przygód na świeżym powietrzu: Plecak nieprzemakalny
Jeśli uwielbiasz spędzać czas na łonie natury, wiesz jak ważne jest odpowiednie wyposażenie, które zapewni...
Wynajem busa 9-osobowego – dlaczego warto się zdecydować?
Planując podróż ze swoimi przyjaciółmi lub organizując wyjazd służbowy, warto pomyśleć o wygodnym transporcie....