Szwecja będzie etykietować przyjazne klimatowi produkty spożywcze

Kilogram płatków owsianych produkuje 0,8 kg CO2 – takie napisy zobaczymy już niedługo na produktach spożywczych w Szwecji, która jako pierwszy kraj w Europie wprowadzi specjalne oznaczenia o przyjazności dla klimatu.
Szwecja jako pierwsza chce by w walkę z globalnym ociepleniem zaangażowali się także konsumenci. Dlatego kupując w tym kraju produkty spożywcze obok tabeli z wartościami odżywczymi i liczbą kalorii umieszczone zostaną również informacje dotyczące ochrony klimatu. To krok w zupełnie nowym kierunku, ponieważ główny trend w ekologii skupiał się jak dotąd na oszczędnych samochodach, czy żarówkach energooszczędnych.

To, że również produkty spożywcze mogą być przyjazne dla klimatu jest nowością. Tymczasem ich wpływ jest znaczący. Według ekspertów 20-30 proc. szkód, jakie codziennie wyrządzamy środowisku naturalnemu bierze się z tego, co jemy i pijemy. Chodzi tu o kolejne etapy produkcji zanim gotowy posiłek trafi na stół konsumenta – od transportu do sprzedaży.

Za inicjatywą nowych oznakowań na żywności stoją szwedzcy rolnicy. Popiera ją jednak cała branża spożywcza. Koncern Lantmännen, jedna z największych firm w północnej Europie w branży spożywczej, energetycznej i rolniczej już rozpoczął produkcję etykiet. Od 2010 r. największy szwedzki certyfikator chce wprowadzić specjalną pieczęć dla tych produktów, które będą najbardziej przyjazne klimatowi.

Rząd w Sztokholmie dał przykład jak można zaangażować sie w działania proekologiczne i czeka teraz na reakcję innych państw. W Brukseli już trwają narady ekspertów, czy nie wprowadzić etykiet w państwach UE. Komisja Europejska do 2011 r. ma zbadać czy znakowanie produktów spożywczych przynosi wymierne efekty dla środowiska naturalnego.

Producenci, którzy chcą być ekologiczni muszą pomyśleć o każdym etapie produkcji, od korzystania z ekologicznej energii np. biomasy, poprzez unikanie taniej, ale wyniszczającej w produkcji środowisko naturalne soi. Konsumenci, którzy chcą wybrać produkty, przy których produkcji wyemitowano najmniej CO2 powinni wybierać: marchew, kartofle, kurczaki i owoce leśne.

www.portalspozywczy.pl

Jak promować turystykę w Polsce?
Wzrost liczby obiektów w Polsce powoduje, że znacznie trudniej dotrzeć do turystów i sprawić, żeby wybrali...
Kandy, Colombo, Nuwara Eliya... - top 10 miejsc na Sri Lance
Sri Lanka jest jednym z często wybieranych destynacji Polaków wyjeżdżających na wakacje. Przedstawiamy...
21. Targi Lato - inspirujący smak podróży
21. Targi Turystyki i Wypoczynku Lato, które odbyły się w dniach 22-24 kwietnia br., przeniosły mieszkańców...
Algarve - najlepsze plaże w Europie
Portugalski region Algarve otrzymał nagrodę Europe's Leading Beach Destination 2015, przyznawaną w prestiżowym...
Raport o wakacyjnych podróżach organizowanych na własną rękę
Coraz więcej Polaków rezygnuje z pomocy biur podróży i samodzielnie organizuje zagraniczne wyjazdy wakacyjne.
Wakacyjna Ustka
Położona 19 km na północny zachód od Słupska Ustka to typowy nadmorski kurort. Poza uzdrowiskami działa...