Szwecja będzie etykietować przyjazne klimatowi produkty spożywcze

Kilogram płatków owsianych produkuje 0,8 kg CO2 – takie napisy zobaczymy już niedługo na produktach spożywczych w Szwecji, która jako pierwszy kraj w Europie wprowadzi specjalne oznaczenia o przyjazności dla klimatu.
Szwecja jako pierwsza chce by w walkę z globalnym ociepleniem zaangażowali się także konsumenci. Dlatego kupując w tym kraju produkty spożywcze obok tabeli z wartościami odżywczymi i liczbą kalorii umieszczone zostaną również informacje dotyczące ochrony klimatu. To krok w zupełnie nowym kierunku, ponieważ główny trend w ekologii skupiał się jak dotąd na oszczędnych samochodach, czy żarówkach energooszczędnych.

To, że również produkty spożywcze mogą być przyjazne dla klimatu jest nowością. Tymczasem ich wpływ jest znaczący. Według ekspertów 20-30 proc. szkód, jakie codziennie wyrządzamy środowisku naturalnemu bierze się z tego, co jemy i pijemy. Chodzi tu o kolejne etapy produkcji zanim gotowy posiłek trafi na stół konsumenta – od transportu do sprzedaży.

Za inicjatywą nowych oznakowań na żywności stoją szwedzcy rolnicy. Popiera ją jednak cała branża spożywcza. Koncern Lantmännen, jedna z największych firm w północnej Europie w branży spożywczej, energetycznej i rolniczej już rozpoczął produkcję etykiet. Od 2010 r. największy szwedzki certyfikator chce wprowadzić specjalną pieczęć dla tych produktów, które będą najbardziej przyjazne klimatowi.

Rząd w Sztokholmie dał przykład jak można zaangażować sie w działania proekologiczne i czeka teraz na reakcję innych państw. W Brukseli już trwają narady ekspertów, czy nie wprowadzić etykiet w państwach UE. Komisja Europejska do 2011 r. ma zbadać czy znakowanie produktów spożywczych przynosi wymierne efekty dla środowiska naturalnego.

Producenci, którzy chcą być ekologiczni muszą pomyśleć o każdym etapie produkcji, od korzystania z ekologicznej energii np. biomasy, poprzez unikanie taniej, ale wyniszczającej w produkcji środowisko naturalne soi. Konsumenci, którzy chcą wybrać produkty, przy których produkcji wyemitowano najmniej CO2 powinni wybierać: marchew, kartofle, kurczaki i owoce leśne.

www.portalspozywczy.pl

Ceny biletów do Biskupina na rok 2023
Biskupin to jedno z najważniejszych i najbardziej znanych stanowisk archeologicznych w Polsce, które...
Jak znaleźć nocleg w Polsce, który będzie strzałem w dziesiątkę?
Planowanie podróży to kompleksowy proces, który wymaga uwzględnienia wielu czynników. Od wyboru destynacji,...
Odkrywanie nieznanego: podróż dookoła świata
Podróż dookoła świata. Brzmi jak coś z powieści Julesa Verne’a, prawda? Ale to nie jest tylko domena...
Jak promować turystykę w Polsce?
Wzrost liczby obiektów w Polsce powoduje, że znacznie trudniej dotrzeć do turystów i sprawić, żeby wybrali...
Kandy, Colombo, Nuwara Eliya... - top 10 miejsc na Sri Lance
Sri Lanka jest jednym z często wybieranych destynacji Polaków wyjeżdżających na wakacje. Przedstawiamy...
21. Targi Lato - inspirujący smak podróży
21. Targi Turystyki i Wypoczynku Lato, które odbyły się w dniach 22-24 kwietnia br., przeniosły mieszkańców...