National Geographic Traveler – numer 4/2013

Kwietniowe wydanie miesięcznika National Geographic Traveler ukazało się 25 marca 2013 r.

Tematem numeru są najwspanialsze parki narodowe świata. Redakcja prezentuje najpiękniejsze parki na każdym z kontynentów – w Afryce zachwyca się pięknem ulubionego przez flamingi jeziora Nakuru, a w Europie pływa w bajecznych Jeziorach Plitwickich. W Ameryce Północnej poleca legendarny park Yellowstone, a w Ameryce Południowej  – patagońskie skały Torres del Paine. W Azji wyjątkowym miejscem jest park morski Sipadan, zaś będąc w Australii nie wolno zapomnieć o świętej górze Uluru. Na kartach magazynu czytelnicy znajdą opisy aż 30 parków narodowych, którą są spełnieniem marzeń każdego podróżnika kochającego kontakt z naturą.

 Ponadto numerze:

 – TRAVELERY 2012: lista tegorocznych kandydatów do najbardziej prestiżowych nagród podróżniczych w Polsce. To już 7. edycja plebiscytu, którego zwycięzcy wyłaniani są w drodze głosowania SMS-owego. W tym roku nowością jest kategoria “Bilet na przyszłość”, w której każdy może zgłosić propozycję projektu podróżniczo-badawczego, by wygrać grant w wysokości 10 000 zł na jego realizację. Więcej informacji na stronie www.travelery.national-geographic.pl;

nowy cykl “Regiony Europy”, w którym redaktorzy “Travelera” pokażą najciekawsze regiony Starego Kontynentu od nieco innej strony, niż czynią to autorzy tradycyjnych przewodników. Cykl rozpoczyna prezentacja szwajcarskiej Gryzonii;

 – “Morfeusz na wakacjach”: czyli wszystko o noclegach w podróży. Triki tanich rezerwacji internetowych i inne sprawdzone sposoby na wakacyjne spanie, które doda podróżom uroku i nie nadwyręży budżetu podróżnika;

 – “O herbacie bezceremonialnie”: redakcja zdradza japońskie sekrety tradycyjnego picia herbaty. Dzięki nim herbaciany rytuał może stać się magiczny nie tylko w Kraju Kwitnącej Wiśni;

“Ale jaja!”: kuchnie świata proponują jaja w tysiącach kulinarnych odsłon – smażone jaja żółwie czy jaja nadziewane awokado to tylko niektóre z opisanych smakołyków. “Traveler” poleca również przepis na indyjską jajecznicę – do wypróbowania nie tylko na Wielkanoc!

Nr 4/2013, PDS: 25.03.2013 r.

http://www.national-geographic.pl/traveler/
https://www.facebook.com/ngtraveler

Polecamy

PR

Wysowa-Zdrój. Urokliwe uzdrowisko w Beskidzie Niskim
Wysowa-Zdrój to niewielka, ale niezwykle malownicza miejscowość uzdrowiskowa położona w sercu Beskidu...
Dlaczego warto znać język Bliskiego Wschodu? Korzyści z nauki języka arabskiego
Region Bliskiego Wschodu jest niezwykle ważny w kontekście geopolitycznym – jego szybki rozwój,...
Doskonały towarzysz podczas przygód na świeżym powietrzu: Plecak nieprzemakalny
Jeśli uwielbiasz spędzać czas na łonie natury, wiesz jak ważne jest odpowiednie wyposażenie, które zapewni...
Wynajem busa 9-osobowego – dlaczego warto się zdecydować?
Planując podróż ze swoimi przyjaciółmi lub organizując wyjazd służbowy, warto pomyśleć o wygodnym transporcie....
Kluczowe porady dla perfekcyjnych wakacji
Planowanie wakacji to ekscytujące doświadczenie, które może jednak przysporzyć wielu wyzwań. Aby zapewnić,...
Czy muszę znać hiszpański wybierając się do Hiszpanii?
Wybierając do Hiszpanii, pytanie o konieczność znajomości języka hiszpańskiego często się pojawia. Odpowiedź...