Bracki Browar Zamkowy przed 1200-leciem Cieszyna

Przystąpienie Muzeum Browaru w Żywcu oraz Browaru w Żywcu do Europejskiego Szlaku Zabytków Techniki daje możliwość utworzenia piwnego szlaku. Jego kolejnym punktem może zostać Bracki Browar Zamkowy zlokalizowany w Cieszynie – mieście, które w tym roku obchodzi 1200. rocznicę założenia.

13 stycznia br. Muzeum Browaru i sam Browar w Żywcu znalazły się na Europejskim Szlaku Zabytków Techniki jako tzw. „punkty kotwiczne”. Status „punktu kotwicznego” (jest ich zaledwie 72 w Europie) umożliwia m.in. utworzenia własnego szlaku turystycznego. Wiele wskazuje na to, że taki piwny szlak powstanie już niedługo: „Do tej pory Bracki Browar Zamkowy był niedostępny dla zwiedzających. Obecnie w budynku funkcjonującym od 1846 r. trwają prace, w efekcie których turyści będą mogli zobaczyć m.in. zabytkową leżakownię i warzelnię. W podziemiach planujemy otworzyć restaurację, oferującą świeżo warzone piwa niepasteryzowane” – mówi Janusz Konieczny, Dyrektor Browaru w Cieszynie.

2010 to szczególny rok dla Cieszyna, który obchodzi swoje 1200-lecie istnienia. Miasto jest jednym z najstarszych w Polsce. W 2006 r. swoją 750 rocznicę obchodziła Częstochowa a w 2007 r. Kraków celebrował 750-tecie lokacji na prawie magdeburskim. „Z uwagi na bardzo podniosłą rocznicę Cieszyna zrobimy wszystko, aby większość prac w browarze zrealizować przed Świętem Trzech Braci w połowie czerwca 2010 r. Mam nadzieję, że wtedy Bracki Browar Zamkowy – choć ma „zaledwie” 164 lata – stanie jedną z największych atrakcji turystycznych 1200-letniego miasta.” – dodaje Janusz Konieczny.

W browarze w Cieszynie metodą otwartej fermentacji warzy się piwo unikalne. „Brackie” to piwo lokalne dostępne jedynie w 3 powiatach na południu polski: cieszyńskim, bielskim i żywieckim. „Żywiec porter” pozostaje przedstawicielem zanikającej kategorii piwnej porterów bałtyckich W browarze niedawno zakończyło się warzenie limitowanej serii Brackiego Koźlaka Dubeltowego – zwycięzcy Festiwalu Birofilia 2009.

Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie wybudowano w 1846 r. Od tego czasu metody, składniki piwa, budynki browaru urządzenia wiele się nie zmieniły. Pod tym względem Zamkowy jest piwnym skansenem. Zabytkowy browar zlokalizowany na wzgórzu w zamku żywieckich Habsburgów do dziś zachował regionalny charakter. Jest jednym z nielicznych browarów w Europie i jedynym browarem Grupy Żywiec, w którym fermentacja przebiega w otwartych kadziach. W czasie takiego procesu można obserwować tworzące się właśnie piwo. Tylko tu stosuje się jeszcze metodę dekokcyjnego zacierania słodu, dzięki której powstaje unikalna i trwała piana w piwach Brackie i Zywiec Porter. Proces warzenia piwa w cieszyńskim browarze jest naturalny, w żaden sposób nie przyspieszany, zgodnie z zasadą, iż natury nie wolno popędzać. Ani jej przeszkadzać.

Odkryj tajemnice greckiej kuchni: kulinarna podróż do serca śródziemnomorskiego raju
Czy kiedykolwiek marzyłeś o tym, jak to jest podróżować do egzotycznego miejsca, gdzie każdy dzień jest...
Międzyzdroje i VESTINA Wellness to idealne miejsca wypoczynku dla każdego
Zanurz się w urokach Międzyzdrojów i doświadcz wyjątkowego komfortu w VESTINA Wellness & Spa Hotel Miasto...
Poradniki turystyczne: co oferują zwiedzającym?
Poradniki turystyczne to niezawodny sposób na wygodne i sprawne organizowanie podróży. Są one świetnym...
Czym kierować się wybierając apartamenty na doby w Warszawie?
Wybór noclegu nie jest łatwy, tym bardziej, gdy dostępnych opcji jest bardzo wiele. Zawsze warto dokładnie...
Ciekawe miejsca na wakacje
Zbliżają się wakacje, pora urlopów i luźniejszych dni. Jest wiele miejsc, gdzie warto się wybrać, by...
Jak wybrać w Jastarni kwatery prywatne? Zaplanuj nocleg
Jastarnia to nadbałtycka miejscowość, która już od wielu lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem turystów....