Przed wyjazdem na wakacje, szczególnie w towarzystwie dzieci warto zastanowić się, co spakujemy do plecaków i bagażu podręcznego. Każdy rodzic zaświadczy, że w podróż bliską lub daleką powinniśmy zabrać „małe co nieco” – bowiem głód naszych pociech rośnie wprost proporcjonalnie do kilometrów dzielących je od domu. Solidnie przygotowane i prawidłowo zapakowane domowe kanapki, parówki w termosie lub podsuszane kabanosy, to smakołyki, które podczas wojaży szybko zaspokoją głód, a w razie energetycznego „dołka” dodadzą siły. <\/span><\/span><\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n Aktywny wypoczynek, to bez wątpienia najlepszy pomysł na spędzanie wakacji. Żeglowanie, piesze wyprawy, jazda rowerem lub inne zaplanowane lub zupełnie spontaniczne atrakcje wiążą się z szybką utrata kalorii, spadkiem cukru i brakiem energii. Często podczas podróży brakuje nam czasu lub po prostu nie chcemy ryzykować posiłku w przydrożnym barze. Jak uzupełnić poziom energii niezbędnej podczas podróży? Z pewnością podczas wakacyjnych wojaży z odsieczą przyjdzie nam tzw. „suchy prowiant” wcześniej przygotowany w domu.<\/p>\n Jakie wędliny bezpiecznie podróżują z nami?<\/strong> Bezsprzecznie najbezpieczniejszymi wędlinami są te zawierające minimalny dodatek wody, przygotowane w procesie suszenia, czyli tzw. wędliny podsuszane np. Krakowska Sucha, Kabanosy Wieprzowe, Kiełbasa Chorizo. Ich podstawową zaletą jest to, że nie muszą być przechowywane w warunkach obniżonej temperatury. Pamiętajmy, że „mokre wędliny”, to środowisko nieustannego rozwoju bakterii – zdecydowanie nie zabieramy ich w długą podróż. Ważnym argumentem w doborze wędlin, które później znajdą się w naszych kanapkach jest również ich mięsność. Zawartość mięsa powyżej 90, to gwarancja dłuższej przydatności do spożycia. Na jej przedłużenie wpływ ma również zawartość, dość wysoka soli. <\/p>\n Jak podczas podróży przechowywać wędliny?<\/strong> Domowe „prowiant” ma jeszcze jedną zaletę, o której nie wspomnieliśmy – ekonomiczność. Zabrane ze sobą wędliny z pewnością pozytywnie wpłyną na wakacyjny budżet, uchronią go przed wydatkami na „przydrożny fast food”. <\/p>\n <\/p>\n Energetyczne smakołyki godne polecenia <\/strong> Z Krakowską w góry i na Mazury!<\/strong> Kabanos na wynos!<\/strong> Szynka Zraz(owa) na raz!<\/strong> <\/p>\n Zakład Przetwórstwa Mięsnego Hańderek – to jeden z liderów produkcji wędlin z regionu śląskiego. Znakomite i wielokrotnie nagrodzone mi.in. godłem „Doceń polskie” wyroby dostępne są w wybranych sklepach detalicznych i hurtowniach niemal w całej Polsce. Firma dysponuje również siecią wyjątkowych sklepów firmowych, w których Klienci oprócz atrakcyjnej oferty wędlin i mięs mogą również zaopatrzyć się w świeże pieczywo, wyroby garmażeryjne i przyprawy. Firma obecna jest na rynku wędliniarskim już od 1992 roku. Jednak tradycje rodzinne związane z produkcją wędlin są o wiele dłuższe, sięgają początków poprzedniego stulecia. Wyroby producenta wyróżniają się znakomitym smakiem, osiąganym dzięki kultywowaniu tradycyjnych metod wyrobu i rygorystycznie wyselekcjonowanym dostawcom wysokojakościowego mięsa. ZPM Hańderek w latach 2006, 2010, 2011, 2013 i 2014 wyróżniona została tytułem GAZELE BIZNESU. <\/span><\/span><\/p><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Przed wyjazdem na wakacje, szczeg\u00f3lnie w towarzystwie dzieci warto zastanowi\u0107 si\u0119, co spakujemy do plecak\u00f3w i baga\u017cu podr\u0119cznego. Ka\u017cdy rodzic za\u015bwiadczy, \u017ce w podr\u00f3\u017c blisk\u0105 lub dalek\u0105 powinni\u015bmy zabra\u0107 “ma\u0142e co nieco” – bowiem g\u0142\u00f3d naszych pociech ro\u015bnie wprost proporcjonalnie do kilometr\u00f3w dziel\u0105cych je od domu. Solidnie przygotowane i prawid\u0142owo zapakowane domowe kanapki, par\u00f3wki w termosie lub podsuszane kabanosy, to smako\u0142yki, kt\u00f3re podczas woja\u017cy szybko zaspokoj\u0105 g\u0142\u00f3d, a w razie energetycznego “do\u0142ka” dodadz\u0105 si\u0142y.<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_eb_attr":"","footnotes":""},"categories":[272,3],"tags":[6297,6298],"slowa":[],"typ":[],"class_list":["post-8928","post","type-post","status-publish","format-standard","hentry","category-produkty-turystyczne","category-wydarzenia-aktualnosci-turystyczne","tag-handerek","tag-wedliny"],"yoast_head":"\n
<\/span><\/span> <\/span><\/span><\/p>\n
Parówki na śniadanie, szynka w kanapce, kiełbasa śląska pieczona wieczorem nad ogniskiem, kabanosy w bocznej kieszonce plecaka, by łatwo po nie sięgać – to całkiem przyzwoite menu aktywnych turystów, zarówno rodziców jak i dzieci.<\/p>\n
Najodpowiedniejsze wędliny, które warto ze sobą zabrać, to te zapakowane próżniowo jeszcze przez producenta – są to głównie kiełbaski lub parówki, które możemy grillować lub podgrzewać w wodzie. W sklepie zwróćmy uwagę, czy opakowanie nie zostało przypadkowo uszkodzone.
Jeśli nie wyobrażacie sobie śniadania bez szynki, wybierzcie produkt wysokogatunkowy, odrobinę droższy np. Szynę Zrazową i zdecydujcie się na kawałek – nie plastry. Szynka w kawałku dłużej zachowuje świeżość, plastry zazwyczaj obsychają.
Znakomitą energetyczną przekąską przegryzaną w trakcie wyprawy w góry są kabanosy wieprzowe, również pakowane próżniowo.<\/span><\/span><\/p>\n
Najlepiej przed podróżą warto wyposażyć się w lodówkę turystyczną. Przechowywanie mięsa w warunkach chłodniczych na pewno wędlinom nie zaszkodzi. Jeśli nie mamy takich możliwość zdecydujmy się na pojemniki próżniowe. Brak powietrza uchroni wędliny przed procesem psucia.
Domowych kanapek z wędliną na pewno nie umieszczamy na tylnej półce w samochodzie. Postarajmy się przechowywać je w miejscu zaciemnieniem, nie narażając na długie „nasłonecznienie”. Uruchomienie klimatyzacji powinno też trochę pomóc. Pamiętajcie, aby kanapek nie zawijać w folię aluminiowa, brak powietrza może przyśpieszyć psucie się kanapek. Najodpowiedniejszy do przechowywania pożywienia z mięsną zawartością np. kanapek jest lekko woskowany pergamin. Zawinięte w pergamin przekąski można schować do lnianego lub bawełnianego worka. <\/p>\n
<\/span><\/span><\/p>\n
Nie słodycze, a dobrze zbilansowana przekąska, zwierająca tłuszcz np. masło i białko – podsuszoną wędlinę oraz warzywa zaspokoi w zupełności zapotrzebowanie na energię. Własna żywność, ze świetnej jakości wędliną, to gwarancja wartościowego posiłku, który w górach, czy nad jeziorami doda siły i pozwoli cieszyć się aktywnym wypoczynkiem. Na wakacyjne wojaże z szerokiej oferty firmy Hańderek polecamy:<\/p>\n
Krakowska Sucha – z widocznymi dużymi kawałkami wyśmienitej wieprzowiny. Przygotowana w długim procesie suszenie, w trakcie którego prawie całkowicie została pozbawiona wody. Świetnie przyprawiona, autorskim doborem przypraw. Sprawdzi się jako baza do kanapek, które zabierzemy ze sobą na piesze wędrówki.
cena 25.99 zł\/kg sklepy firmowe Hańderek<\/p>\n
Kabanosy Wieprzowe z Polskiego Dwora – 100 g produkty wykonano ze 140 g mięsa. Doskonała przekąska często podjadana podczas podróży rowerem lub pieszych wędrówek. Zrównoważona zawartość mięsa i kalorii zapewni strudzonym wędrowcom potężną dawkę energii. Hit wakacji!
cena 39.99 zł\/kg sklepy firmowe Hańderek<\/p>\n
Szynka Zrazowa z Polskiego Dwora – przygotowana z najwyższej jakości wieprzowiny. Wyraziście przyprawiona i długo wędzona w dymie olchowo-bukowym. Krucha i soczysta jednocześnie. Doskonała do kanapek, które umilą nam wakacyjne wyjazdy. <\/span><\/span><\/p>\n
INFORMACJE O FIRMIE<\/p>\n