\u201eTradycyjne Produkty \u2013 Nowoczesna Kuchnia Polska\u201d<\/strong><\/span><\/p>\n \u2013 znamy ju\u017c finalist\u00f3w<\/strong><\/span><\/p>\n \u00a0<\/strong><\/span><\/p>\n Dobieg\u0142 ko\u0144ca cykl regionalnych warsztat\u00f3w, podczas kt\u00f3rych m\u0142odzi kucharze gotowali pod okiem znawc\u00f3w kuchni polskiej, \u0142\u0105cz\u0105c tradycj\u0119 z nowoczesno\u015bci\u0105. Przed nami wielki fina\u0142 w Warszawie \u2013 w dniach 15-16 grudnia adepci sztuki kulinarnej zaserwuj\u0105 dania, opracowane wed\u0142ug autorskich przepis\u00f3w. Znamy ju\u017c finalist\u00f3w. <\/strong><\/span><\/p>\n Tegoroczne warsztaty kulinarne, realizowane w ramach projektu \u201e\u017bywno\u015b\u0107 wysokiej jako\u015bci. Kr\u00f3tsza droga od producenta do konsumenta\u201d, odby\u0142y si\u0119 w pi\u0119ciu wojew\u00f3dztwach: lubelskim, kujawsko-pomorskim, zachodniopomorskim, podlaskim i podkarpackim. Wzi\u0119\u0142o w\u00a0nich udzia\u0142 50 zespo\u0142\u00f3w, sk\u0142adaj\u0105cych si\u0119 z uczni\u00f3w i nauczycieli ponadgimnazjalnych szk\u00f3\u0142 gastronomicznych.<\/span><\/p>\n Ka\u017cde ze spotka\u0144 trwa\u0142o dwa dni. Kulinarn\u0105 przygod\u0119 rozpoczyna\u0142a cz\u0119\u015b\u0107 teoretyczna, <\/strong>podczas kt\u00f3rej uczestnicy zdobywali wiedz\u0119 na temat lokalnych produkt\u00f3w oraz system\u00f3w jako\u015bci \u017cywno\u015bci w\u00a0Polsce i\u00a0w\u00a0Unii Europejskiej. Punktem kulminacyjnym by\u0142a cz\u0119\u015b\u0107 praktyczna, <\/strong>czyli wielkie gotowanie pod czujnym okiem Eugeniusza Mientkiewicza \u2013 smakosza i\u00a0znawcy produkt\u00f3w regionalnych \u2013 oraz szef\u00f3w kuchni lokalnych restauracji. \u00a0<\/span><\/p>\n \u2013 Na pocz\u0105tku zadaniem ka\u017cdej grupy by\u0142o przygotowanie potraw wed\u0142ug przepis\u00f3w prowadz\u0105cych. Nast\u0119pnie m\u0142odzi kucharze mogli poeksperymentowa\u0107 i stworzy\u0107 potrawy w\u00a0oparciu o w\u0142asne przepisy<\/em> \u2013 m\u00f3wi Zofia Winawer z Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, koordynatorka projektu. \u2013 Serwowane przez nich dania pokaza\u0142y, jak umiej\u0119tnie potrafi\u0105 \u0142\u0105czy\u0107 tradycyjne i regionalne produkty, kreuj\u0105c nowoczesn\u0105 kuchni\u0119 polsk\u0105<\/em> \u2013 dodaje.<\/span><\/p>\n W trakcie warsztat\u00f3w og\u0142oszono konkurs kulinarny.<\/strong> Zgodnie z jego zasadami, zadaniem uczestnik\u00f3w jest przygotowanie w\u00a0swojej szkole autorskich przepis\u00f3w da\u0144 z\u00a0wykorzystaniem produkt\u00f3w regionalnych. Fina\u0142 konkursu odb\u0119dzie si\u0119 w Warszawie, w dniach 15-16 grudnia br.<\/strong> W\u015br\u00f3d finalist\u00f3w znalaz\u0142y si\u0119 szko\u0142y z wojew\u00f3dztw:<\/span><\/p>\n Wyzwaniem dla m\u0142odych kucharzy b\u0119dzie przyrz\u0105dzenie przystawki, dania g\u0142\u00f3wnego oraz deseru. Jury b\u0119dzie ocenia\u0107 potrawy wedle nast\u0119puj\u0105cych kryteri\u00f3w: wykorzystania produkt\u00f3w regionalnych, smaku, pomys\u0142owo\u015bci oraz sposobu wykonania. Dla uczni\u00f3w, kt\u00f3rzy zajm\u0105 trzy pierwsze miejsca przewidziane s\u0105 wyj\u0105tkowe nagrody rzeczowe. B\u0119d\u0105 one wr\u0119czane podczas kiermaszu produkt\u00f3w regionalnych 16\u00a0grudnia br. w restauracji \u201eForteca\u201d.<\/span><\/p>\n Tegoroczne warsztaty dla szk\u00f3\u0142 gastronomicznych odby\u0142y si\u0119 w ramach projektu \u201e\u017bywno\u015b\u0107 wysokiej jako\u015bci. Kr\u00f3tsza droga od producenta do konsumenta\u201d, wsp\u00f3\u0142finansowanego przez Komisj\u0119 Europejsk\u0105. Projekt Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej realizowany jest we wsp\u00f3\u0142pracy z\u00a0Polsk\u0105 Izb\u0105 Produktu Regionalnego i\u00a0Lokalnego oraz Slow Food Youth.<\/span><\/p>\n Poprzednia edycja<\/strong><\/span><\/p>\n W poprzedniej edycji warsztat\u00f3w kulinarnych zwyci\u0119zcy mieli mo\u017cliwo\u015b\u0107 przygotowania lunchu dla Pierwszej Damy, Anny Komorowskiej, a\u00a0tak\u017ce dla Jej go\u015bci.<\/strong> Agata Kaszuba i\u00a0Grzegorz Miotka z Zespo\u0142u Szk\u00f3\u0142 \u00a0Ponadgimnazjalnych w\u00a0Przodkowie (woj. \u00a0pomorskie) wraz z\u00a0nauczycielk\u0105 Lucyn\u0105 Grablowsk\u0105 przyrz\u0105dzili posi\u0142ek w kuchni Belwederu, zgodnie z\u00a0receptur\u0105 zwyci\u0119skiego menu.\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0<\/span><\/p>\n \u2013 Uwa\u017cam nagrod\u0119 za bardzo oryginaln\u0105 i pomys\u0142ow\u0105 \u2013 w ko\u0144cu nie codziennie gotuje si\u0119 dla Pani Prezydentowej. Ogromnym zaszczytem by\u0142o dla mnie r\u00f3wnie\u017c spotkanie go\u015bci, przyby\u0142ych do pa\u0142acu z okazji 45-lecia Orderu U\u015bmiechu. Ciesz\u0119 si\u0119, \u017ce mog\u0142am zaprezentowa\u0107 swoje umiej\u0119tno\u015bci kulinarne przed tak zacnym gronem<\/em> \u2013 m\u00f3wi Agata Kaszuba, laureatka programu \u201eTradycyjne Produkty \u2013 Nowoczesna Kuchnia Polska\u201d.<\/span><\/p>\n \u2013 Podczas przygotowywania lunchu spotkali\u015bmy si\u0119 z ogromn\u0105 \u017cyczliwo\u015bci\u0105 i\u00a0uprzejmo\u015bci\u0105 ze strony wszystkich pracownik\u00f3w Belwederu. Atmosfera w kuchni i\u00a0nastawienie kucharzy by\u0142y naprawd\u0119 wyj\u0105tkowe. Praca z tymi osobami nale\u017ca\u0142a do przyjemno\u015bci<\/em> \u2013 dodaje Lucyna Grablowska, nauczycielka laureat\u00f3w konkursu.<\/span><\/p>\n O projekcie:<\/strong><\/span><\/p>\n Projekt \u201e\u017bywno\u015b\u0107 wysokiej jako\u015bci. Kr\u00f3tsza droga od producenta do konsumenta\u201d<\/strong> realizowany jest w\u00a0ramach promocji Wsp\u00f3lnej Polityki Rolnej. Jest on kolejn\u0105 inicjatyw\u0105 Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, wsp\u00f3\u0142finansowan\u0105 z grantu Unii Europejskiej. Projekt realizowany jest we wsp\u00f3\u0142pracy z Polsk\u0105 Izb\u0105 Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) oraz z Slow Food Youth. Celem projektu jest dzia\u0142anie na rzecz zr\u00f3wnowa\u017conego rozwoju, poprzez wykorzystywanie regionalnych, sezonowych i\u00a0tradycyjnych produkt\u00f3w wysokiej jako\u015bci w nowoczesnej kuchni polskiej.<\/strong> <\/strong>Jest on realizowany poprzez promowanie kr\u00f3tkich \u0142a\u0144cuch\u00f3w dostaw \u017cywno\u015bci, przynosz\u0105cych korzy\u015bci zar\u00f3wno producentom, jak i\u00a0konsumentom. W ramach projektu odby\u0142y si\u0119 II\u00a0edycja warsztat\u00f3w kulinarnych \u201eTradycyjne Produkty \u2013 Nowoczesna Kuchnia Polska\u201d oraz spotkania producent\u00f3w i\u00a0restaurator\u00f3w\u00a0\u201eZ pola na st\u00f3\u0142\u201d.<\/span><\/p>\n \u00a0<\/span><\/p>\n O EFRWP:<\/strong><\/span><\/p>\n Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej rozpocz\u0105\u0142 dzia\u0142alno\u015b\u0107 w 1990 roku, na mocy umowy mi\u0119dzy rz\u0105dem polskim a Europejsk\u0105 Wsp\u00f3lnot\u0105 Gospodarcz\u0105. Fundacja od ponad dw\u00f3ch dekad pomaga zmienia\u0107 wizerunek polskiej wsi, dostosowuj\u0105c si\u0119 do zmieniaj\u0105cych si\u0119 potrzeb lokalnej spo\u0142eczno\u015bci. Obecnie nie tylko wspiera rozw\u00f3j infrastruktury technicznej, ale tak\u017ce \u2013 poprzez r\u00f3\u017cne narz\u0119dzia finansowe \u2013 pomaga przedsi\u0119biorcom i organizacjom pozarz\u0105dowym. Fundacja du\u017cy nacisk k\u0142adzie tak\u017ce na rozw\u00f3j infrastruktury spo\u0142ecznej, co czyni poprzez program grantowy wspieraj\u0105cy aktywno\u015b\u0107 i samoorganizacj\u0119 lokalnych spo\u0142eczno\u015bci czy wyr\u00f3wnywanie szans edukacyjnych m\u0142odzie\u017cy z teren\u00f3w wiejskich. Wi\u0119cej informacji na stronie: www.efrwp.pl<\/a><\/span><\/span><\/p>\n \u00a0<\/span><\/p>\n \u00a0PR<\/strong><\/span><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" “Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” – znamy ju\u017c finalist\u00f3w.<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_eb_attr":"","footnotes":""},"categories":[335,3],"tags":[15,4244,3538,2581],"slowa":[],"typ":[],"class_list":["post-6112","post","type-post","status-publish","format-standard","hentry","category-przewodnik-turystyczny","category-wydarzenia-aktualnosci-turystyczne","tag-agroturystyka","tag-europejski-fundusz-rozwoju-wsi-polskiej","tag-kuchnia-regionalna","tag-zywnosc"],"yoast_head":"\n\n