Jak pokazać prawdę o kraju czy regionie, jego barwy, aromaty, smaki? W jaki sposób przekazać bogactwo codzienności? – te zmysłami uchwycone w pamięci okruchy czasu, które malują pejzaż naszego życia, tu w Polsce? Tego zwyczajnego, codziennego, niby banalnego, a zarazem niepowtarzalnego, bowiem stanowiącego istotę tego, kim naprawdę jesteśmy. Czy to jest w ogóle możliwe?<\/strong><\/span><\/p>\n Otóż możliwe! Wszystko to znalazło się w jednej publikacji: Rose Petal Jam: Recipes & Stories from a Summer in Poland<\/em> („Dżem z płatków róży. Przepisy i historie z lata spędzonego w Polsce”). Ta wielobarwna książka w języku angielskim, autorstwa Beaty Zatorskiej i Simona Targeta, polsko-brytyjskiego małżeństwa osiadłego od lat w Australii, jest prawdziwym ewenementem na naszym rynku wydawniczym.<\/span><\/p>\n Co możemy w niej znaleźć? Pozornie nic szczególnego. „Zwyczajne” przepisy kucharskie, cytaty z polskiej poezji (Miłosz, Szymborska), jakieś wspomnienia z nostalgicznej podróży do miejsc dzieciństwa odwiedzanych po latach…. i wiele przepięknych fotografii. Ale nie dajmy się zwieść spisowi treści! Choć opis może brzmieć banalnie, ta książka – prawdziwa perełka pod względem edytorskim – jest faktycznie vademecum naszej codziennej tożsamości.<\/span><\/p>\n Dzięki lekkości każdej linijki, prostocie kulinarnych przepisów potraw, które na co dzień królują na naszych stołach, wysublimowanemu doborowi liryki polskiej oraz przebogatej szacie graficznej, publikacja ta ukazuje niebywałą prawdę o nas samych i naszym życiu.<\/span><\/p>\n Warto ją ofiarować każdemu cudzoziemcowi, niezależnie od narodowości, rasy czy kultury, gdyż powie o nas więcej niż tysiące słów. Pokaże naszą tradycję życia codziennego 2. połowy XX wieku. Taką, jaką wciąż pamiętamy, a która powoli zanika….<\/span><\/p>\n Warto ją ofiarować każdemu, kto pasjonuje się kuchnią świata. Bogactwo przepisów kulinarnych (ponad 100), prosty sposób opisu i bajeczna strona wizualna książki zostały docenione na świecie.<\/span><\/p>\n Warto ją wreszcie kupić dla siebie.<\/span><\/p>\n W 2012 publikacja otrzymała najwyższą nagrodę Gourmand International Awards<\/em> w kategorii World Cuisine<\/em> książek piszących o kuchni Europy Wschodniej. <\/strong><\/span><\/p>\n Na jesień 2012r. wydawnictwo Tabula zapowiada kolejną publikację tego niezmiernie kreatywnego tandemu Sugar Orange:<\/em><\/span><\/p>\n Recipes &<\/em> Stories<\/em> <\/em>from a Winter in Poland.<\/em><\/span><\/p>\n <\/span><\/p>\n Rose Petal Jam: Recipes & Stories from a Summer in Poland<\/em><\/span><\/p>\n Beata Zatorska i Simon Target<\/span><\/p>\n Wydawca: Tabula Books (2011)<\/span><\/p>\n Język: Angielski<\/span><\/p>\n ISBN-10: 0956699200, ISBN-13: 978-0956699206<\/span><\/p>\n Oprawa twarda: 320 stron, Wymiary: 26.2 x 22.1 x 4.1 cm<\/span><\/p>\n <\/span><\/p>\n Z przyjemnością udzielimy wszelkich informacji o książce:<\/span><\/p>\n Ewa Tyralik, 509 361 995, Ewa@inout.com.pl<\/span><\/p>\n Iza Ziemińska, 509 015 456, Iza@inout.com.pl<\/span><\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n Źródło: PR Jak pokaza\u0107 prawd\u0119 o kraju czy regionie, jego barwy, aromaty, smaki? W jaki spos\u00f3b przekaza\u0107 bogactwo codzienno\u015bci? – te zmys\u0142ami uchwycone w pami\u0119ci okruchy czasu, kt\u00f3re maluj\u0105 pejza\u017c naszego \u017cycia, tu w Polsce? Tego zwyczajnego, codziennego, niby banalnego, a zarazem niepowtarzalnego, bowiem stanowi\u0105cego istot\u0119 tego, kim naprawd\u0119 jeste\u015bmy. Czy to jest w og\u00f3le mo\u017cliwe?<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_eb_attr":"","footnotes":""},"categories":[44,3],"tags":[3949,3950,27],"slowa":[],"typ":[],"yoast_head":"\n
<\/span><\/p><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"