<\/span><\/span><\/p>\n Gastro – Hotel to najważniejsze targi regionalne odbywające się w miastach słynących ze wzmożonego ruchy turystycznego Kołobrzeg, Mikołajki, Zakopane, Wrocław i Karpacz.<\/strong><\/p>\n <\/span><\/span><\/p>\n Targi otworzył Krzysztof Król-Łęgowski<\/strong> dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury wraz z przedstawicielami Zakopanego – rodziną Karpiel Bułecka<\/strong>: Zofią, Janem (muzyk) i Sebastianem (solista ZAKOPOWER).<\/strong> Panowie Jan i Sebastian nie tylko dokonali uroczystego otwarcia, ale również wzięli udział w zabawie kulinarnej, gdzie pod czujnym okiem pani Zofii przygotowali wspaniałe konkursowe dania, które zachwyciły swym smakiem i wyglądem degustujących je gości targowych. <\/span><\/span><\/p>\n <\/span><\/span><\/p>\n Na targach w Zakopanem prezentowali się producenci, dystrybutorzy, importerzy i handlowcy działających w sektorze HoReCa. Można tam było zobaczyć najnowsze technologie, nowoczesne urządzenia, najwyższej klasy produkty i optymalne rozwiązania służące podnoszeniu standardu usług hotelarskich i gastronomicznych. <\/span><\/span><\/p>\n Swoją ofertę zaprezentowali również dostawcy produktów żywnościowych dla gastronomii, surowców dla cukiernictwa i piekarnictwa, a także napojów bezalkoholowych i alkoholowych. <\/span><\/span><\/p>\n Bogata oferta wystawców oraz bardzo ciekawy program imprezy skłonił do odwiedzenia targów podhalańskich przedstawicieli branży HoReCa chcących zmodernizować zakład gastronomiczny, podwyższyć jakość obsługi, zmienić wystrój lokalu czy zwiększyć wybór i jakość proponowanej oferty.<\/span><\/span><\/p>\n Podczas targów można było wziąć udział w wielu ciekawych wydarzeniach: szkoleniach, warsztatach i konkursach kulinarnych. <\/span><\/span><\/p>\n Dla wszystkich zainteresowanych najnowszymi trendami w kuchni została stworzona Kreatywna Kuchnia Mistrzów<\/strong>. Można było podejrzeć jak wygląda praca „na kuchni” w czynnej restauracji, gdzie najlepsi kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników wyczarowywali na oczach gości różnego rodzaju dania i serwowali je zaproszonym gościom w specjalnie na tę okazję zaaranżowanej restauracji. Tematem przewodnim była Kuchnia Podhalańska a prezentowali ją m.in. Marcin Polus, Rafał Dorociuk, Marek Galica, Andrzej Krężelok<\/strong> – Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników; Sylwester Lis<\/strong> – Hotel Bukovina w Bukowinie Tatrzańskiej; Kazimiera Staszel i Małgorzata Łabuz<\/strong> Hotel Zbójnicówka w Bukowinie Tatrzańskiej; Jan Wojtanek<\/strong> Karczma po Zbóju w Zakopanem we współpracy z Zespołem Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Władysława Zamoyskiego w Zakopanem. Przedsięwzięcie miało bardzo widowiskową formę i było ciekawym doświadczeniem kulinarnym dla wszystkich odwiedzających targi. <\/span><\/span><\/p>\n Ideą Kuchni Mistrzów było stworzenie na targach komfortowego miejsca będącego innowacyjną platformą biznesową. W nowoczesny sprzęt Kuchnię wyposażyła firma AGiW<\/strong>. Kucharze pracowali na produktach dostarczonych przez firmę DORADO<\/strong> i Oerlemans<\/strong>. Atmosfera tego miejsca sprzyjała konwersacji i umożliwiała wymianę informacji pomiędzy wystawcami a odwiedzającymi.<\/p>\n Odbyła się również kolejna odsłona konkursu Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim – Kuchnie Świata Tex-Mex – bar, pub, party time menu z zastosowaniem produktów firmy Oerlemans i Lamb Weston.<\/strong> Najlepsze dania przygotowała drużyna reprezentująca Hotel Bukovina SPA w Bukowinie Tatrzańskiej: Anna Solarz i Adam Szumal<\/strong>. Drugie miejsce jury przyznało drużynie reprezentującej Hotel Rysy Zakopane – Kamilowi Kowalskiemu i Markowi Muszyńskiemu<\/strong>, trzecie miejsce przypadło Ireneuszowi Kipiel i Barbarze Knapczyk<\/strong> – Villa Miodula w Kościelisku.<\/span><\/span><\/p>\n <\/span><\/span><\/p>\n Zwycięska ekipa otrzymała kwalifikacje do Wielkiego Finału<\/strong> konkursu Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim, który odbył się 31 maja w Zakopanem. Kwalifikacje do finału otrzymali laureaci konkursów regionalnych z poszczególnych edycji targów Gastro-Hotel: Wrocław (2011), Bydgoszcz (2011), Kołobrzeg (2012), Mikołajki (2012), Zakopane (2012).<\/span><\/span><\/p>\n Ostatecznie w finale wystartowało 7 drużyn z całej polski:<\/span><\/span><\/p>\n Jacek \tKordas i Dariusz Sołtys – Hotel i Restauracja Trzy Korony w Głogowie Małopolskim<\/span><\/span><\/p>\n<\/li>\n Jakub \tKrywienia i Paweł Schulz – Akademia Sztuki Kulinarnej Qlinario w Bydgoszczy<\/span><\/span><\/p>\n<\/li>\n Szczepan \tOrczykowski i Tomasz Gniadek – Hotel Sofitel we Wrocławiu <\/span><\/span><\/p>\n<\/li>\n Bartosz \tMarciniak i i Grzegorz Linka 21 Cafe & Restaurant w Ostrowie Wielkopolskim<\/span><\/span><\/p>\n<\/li>\n Anna \tSolarz i Adam Szumal – Hotel Bukovina SPA w Bukowinie Tatrzańskiej <\/span><\/span><\/p>\n<\/li>\n<\/ol>\n (III MIEJSCE)<\/span><\/span><\/p>\n Rafał \t Kwidzynski i Tomasz Dawidowski z Restauracji Malinowy Ogród w Gdańsku <\/span><\/span><\/p>\n<\/li>\n<\/ol>\n (II MIEJSCE)<\/span><\/span><\/p>\n Bartłomiej \tSierocki i Mariusz Jakóbiak z \tHotelu Amax w Mikołajkach<\/span><\/span><\/p>\n<\/li>\n<\/ol>\n (I miejsce)<\/span><\/span><\/p>\n Konkurs oceniało jury w składzie: Zbigniew Kurleto, Marek Widomski, Jan Wojtanek, Rafał Dorociuk.<\/span><\/span><\/p>\n Zwycięskie drużyny otrzymały od firmy Oerlemans (sponsor konkursu): czeki o wartości 1600 zł, 2000 zł i 3000 zł. Laureaci pierwszego miejsca otrzymali również nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, a wraz z nim czek na 1500 zł.<\/span><\/span><\/p>\n Na kolejne spotkania w gronie profesjonalistów w ramach Targów Gastro-Hotel zapraszamy od 3 do 5 października do Wrocławia <\/strong>Hala Sportowa AWF, <\/span><\/span><\/p>\n al. Paderewskiego 35 oraz 28 -30 listopada w Karpaczu.<\/strong><\/span><\/span><\/p>\n\n
\n
\n