Baba, kiszka, kindziuk i słynny na całą Polskę sękacz, to tylko niektóre z rarytasów tradycyjnej podlaskiej kuchni. Smaki Podlasia są niezwykle urozmaicone. Polskie obyczaje uzupełniają tu wpływy kuchni litewskiej, białoruskiej, tatarskiej, a nawet zachodnioukraińskiej. Charakterystyczne dla tego regionu dania, tradycyjne receptury kulinarne i ciekawostki lokalnej kultury zaprezentuje podczas nadchodzących Targów EuroGastro 2012 szef kuchni i dyrektor gastronomii w hotelu Warszawa Spa&Resort w Augustowie – Marcin Budynek. Pokaz „Kuchnia pachnąca tradycją, czyli prezentacja kultury i tradycji kulinarnych Podlasia” odbędzie się 23 marca w hali wystawienniczej Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie.<\/span><\/span><\/p>\n Prezentacja podlaskiej kuchni i kultury to absolutna nowość na Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro. Zwiedzający będą mogli poznać kuchnię regionalną i dziedzictwo kulturowe Podlasia na przykładzie miasta Augustowa, a także gminy Lipska oraz gminy Sztabin. Podczas pokazów zostaną zaprezentowane charakterystyczne dla Ziemi Augustowskiej produkty regionalne oraz produkt wytwarzane lub przetwarzane metodami tradycyjnymi. Nie zabraknie występów muzycznych, a także smakowitych degustacji. – zachęca organizator, Marcin Budynek.<\/span><\/span><\/p>\n Na gości czekają dwa pokazy przyrządzania lokalnych dań – jeden z zachowaniem tradycyjnych receptur, drugi z użyciem nowoczesnych technik kulinarnych. Oryginalne przepisy i potrawy na bazie regionalnych produktów zaprezentują przedstawiciele samorządów miast: Augustowa, Sztabin i Lipska, a także uczniowie szkół gastronomicznych. W programie jest również pokaz wypieków regionu oraz obrzędów związanych z kuchnią i tradycją Ziemi Augustowskiej.<\/span><\/span><\/p>\n Do dyspozycji zwiedzających targi EuroGastro będzie minibazar z produktami regionalnymi Podlasia. Chętni będą mogli skosztować wyśmienitych lokalnych ciast, ryb, mięsa, miodów, serów i pieczywa. Podczas Targów EuroGastro odbędą się również inne widowiskowe pokazy kulinarne. Pierwszego dnia targów ekspert i doradca kulinarny, rodowity Grek, Theofilos Vafidis, znany m.in. z programu „Europa da się lubić”, podczas VII Festiwalu Kuchni Greckiej, będzie zachęcał hotelarzy, restauratorów, kucharzy i konsumentów do swoich rodzimych smaków. Tego dnia odbędzie się również konkurs kulinarny na dania inspirowane smakami Hellady i IV Festiwalu Carvingu. Drugiego dnia EuroGastro młodzi kucharze, będą walczyć w autorskim konkursie mistrza kuchni – Roberta Sowy, o tytuł „Kulinarny Talent”. Zawodników, jak co roku, oceniać będzie jury składające się ze znanych kucharzy i gwiazd show biznesu.<\/span><\/span><\/p>\n Wszystkie pokazy kulinarne dostarczą nie tylko doznań artystycznych, ale również smakowych. Chętni będą mogli skosztować rarytasów, przygotowanych podczas prezentacji.<\/span><\/span><\/p>\n Targi EuroGastro trwać będą w dniach 21-23 marca 2012 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Targi przy ul. Marsa 56c w Warszawie. Zwiedzający powinni dokonać obowiązkowej rejestracji na targi online na stronie www.eurogastro.com.pl\/rejestracja lub na miejscu. Osoby, które zarejestrują się online, są uprawnione do 50% zniżki na bilet wstępu na EuroGastro.<\/span><\/span><\/p>\n Więcej informacji: www.eurogastro.com.pl<\/a><\/span><\/span><\/p>\n oraz na: www.augustow.eu<\/a> ww.lipsk.pl<\/a> www.sztabin.ug.gov.pl<\/a><\/span><\/span><\/p>\n *** EuroGastro 2012 odbywać się będą w dniach 21-23 marca, tradycyjnie w nowoczesnym Centrum Targowo-Kongresowym przy ul. Marsa 56C w Warszawie.<\/span><\/span><\/p><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Baba, kiszka, kindziuk i s\u0142ynny na ca\u0142\u0105 Polsk\u0119 s\u0119kacz, to tylko niekt\u00f3re z rarytas\u00f3w tradycyjnej podlaskiej kuchni. Smaki Podlasia s\u0105 niezwykle urozmaicone. Polskie obyczaje uzupe\u0142niaj\u0105 tu wp\u0142ywy kuchni litewskiej, bia\u0142oruskiej, tatarskiej, a nawet zachodnioukrai\u0144skiej. Charakterystyczne dla tego regionu dania, tradycyjne receptury kulinarne i ciekawostki lokalnej kultury zaprezentuje podczas nadchodz\u0105cych Targ\u00f3w EuroGastro 2012 szef kuchni i dyrektor gastronomii w hotelu Warszawa Spa&Resort w Augustowie- Marcin Budynek. Pokaz “Kuchnia pachn\u0105ca tradycj\u0105, czyli prezentacja kultury i tradycji kulinarnych Podlasia” odb\u0119dzie si\u0119 23 marca w hali wystawienniczej Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie.<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_eb_attr":"","footnotes":""},"categories":[2,3],"tags":[3516,3517,5,2282,299],"slowa":[],"typ":[],"yoast_head":"\n
„Kuchnia pachnąca tradycją, czyli prezentacja kultury i tradycji kulinarnych Podlasia” jest częścią projektu łączącego Miasto Augustów, Gminę Lipsk oraz Gminę Sztabin „Kuchnia Pachnąca Tradycją – Smaki Ziemi Augustowskiej”, którego celem jest popularyzacja produktu turystycznego Podlasia z zachowaniem dziedzictwa kulturowego oraz promocja kuchni regionalnej. <\/span><\/span><\/p>\n
Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro są jednym z najważniejszych wydarzeń targowych, skierowanych do branży HoReCa w Polsce. Na targach swoją ofertę prezentują dostawcy z czterech sektorów: wyposażenia zaplecza kuchennego, żywności i napojów dla gastronomii, kawowego oraz wyposażenia sal restauracyjnych i barów. Targi obfitują również w wiele atrakcyjnych pokazów i widowiskowych konkursów z udziałem najlepszych kucharzy, cukierników i baristów, a także w interesujące wydarzenia merytoryczne, takie jak szkolenia czy seminaria. <\/span><\/p>\n