Maj i czerwiec to ciepłe wiosenne miesiące, które sprzyjają rodzinnym spotkaniom. W tym czasie odbywają się liczne komunie oraz chrzty, z okazji których przygotowuje się poczęstunki dla zaproszonych gości. Choć coraz częściej takie przyjęcia organizuje się w restauracjach jeszcze wiele kobiet podejmuje się przygotowania uroczystego obiadu samodzielnie we własnym domu.<\/strong> <\/span><\/p>\n <\/span><\/p>\n Aby uroczystość była udana, a dania niecodzienne gospodyni domowa musi mieć głowę pełną pomysłów. Pamiętając o tym, że podstawą dobrego przyjęcia są smaczne i oryginalne dania w dzisiejszych czasach panie mogą czerpać inspiracje z kuchni całego świata. Jedną z potraw, którą można zaserwować na uroczyste przyjęcie są udka w glazurze miodowej z sosem sojowym. Potrawa elegancka a zarazem szybka i łatwa. Do przygotowania dania potrzebujemy: 6 udek kurczaka, 8 łyżek sosu sojowego np. Kikkoman, 4 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki miodu, 2 łyżki whisky, ½ cebuli, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 1 łyżeczka mąki ryżowej lub ziemniaczanej.<\/span><\/p>\n <\/span><\/p>\n Aby przygotować glazurę pokrój drobno cebulę i czosnek, dodaj sos sojowy Kikkoman, ocet, miód, whisky i starty imbir. Udka delikatnie posól i zalej marynatą, odstaw na kilka godzin do lodówki. Następnie wyjmij udka z glazury i piecz w naczyniu żaroodpornym pod folią przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 200?, kilka razy przewracając. Pozostałą glazurę gotuj przez około 5 minut na wolnym ogniu, w razie potrzeby dodaj mąki. Udka podawaj z młodymi ziemniaczkami z wody, posypanymi koperkiem, polewając ugotowaną glazurą. Tak przygotowane danie z pewnością znajdzie niejednego zwolennika wśród zaproszonych gości.<\/span><\/p>\n <\/span><\/p>\n Przygotowując rodzinną uroczystość nie zapominajmy również o dzieciach, przecież to głównie do nich należy ten dzień. Warto, aby ten dzień pozostał w ich pamięci na długo. Dzieci zwracają szczególną uwagę na słodkie oraz przystrojone poczęstunki. Idealną propozycją będzie dla nich malinowy deser na bazie lodów. Do jego przygotowania potrzebujemy: 1 szklanki śmietany 18%, 3 łyżki cukru pudru, 1 galaretkę malinową, roladę lodową, 1 paczkę paluszków jogurtowych oraz 20 dag świeżych malin. Aby przygotować deser śmietanę ubij z cukrem, dodaj rozpuszczoną w niecałej szklance wody galaretkę, wyłóż ją do pucharków i wstaw do lodówki. Gdy się zsiądzie, dodaj lody, udekoruj całość malinami i paluszkami jogurtowymi. Ten deser z pewnością trafi w gusta dzieci.<\/span><\/p>\n <\/span><\/p>\n Wiosenne uroczystości sprzyjają nowym eksperymentom w kuchni. Jeżeli chcesz zaskoczyć współbiesiadników – zarówno tych dużych jak i małych – postaw na smaczne oraz niecodzienne potrawy.<\/span><\/p>\n <\/span><\/p>\n Wyłącznym dystrybutorem marki Kikkoman w Polsce jest Develey Polska.<\/strong><\/span><\/p>\n Maj i czerwiec to ciep\u0142e wiosenne miesi\u0105ce, kt\u00f3re sprzyjaj\u0105 rodzinnym spotkaniom. W tym czasie odbywaj\u0105 si\u0119 liczne komunie oraz chrzty, z okazji kt\u00f3rych przygotowuje si\u0119 pocz\u0119stunki dla zaproszonych go\u015bci. Cho\u0107 coraz cz\u0119\u015bciej takie przyj\u0119cia organizuje si\u0119 w restauracjach jeszcze wiele kobiet podejmuje si\u0119 przygotowania uroczystego obiadu samodzielnie we w\u0142asnym domu.<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_eb_attr":"","footnotes":""},"categories":[272,3],"tags":[2407,2410,12,2310,2409,2408],"slowa":[],"typ":[],"class_list":["post-3798","post","type-post","status-publish","format-standard","hentry","category-produkty-turystyczne","category-wydarzenia-aktualnosci-turystyczne","tag-kikkoman","tag-kuchnia-azjatycka","tag-podroze","tag-sos","tag-sos-sojowy","tag-sosy-sojowe"],"yoast_head":"\n
<\/strong><\/span><\/p><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"