Targi GASTRO-HOTEL to impreza, która odbywa się każdego roku w pięciu miastach Polski, słynących z wzmożonego ruchy turystycznego. 6 kwietnia zawitała do stolicy Podbeskidzia- Bielska- Białej.<\/p>\n Targi Gastro-Hotel to swego rodzaju wędrujące kompendium wiedzy o nowinkach branżowych. Tematyka oraz różnorodność wystawianych artykułów gastronomiczno-hotelarskich jest obszerna. Szeroka gama asortymentu branżowego pozwala każdemu zwiedzającemu targi znaleźć „coś dla siebie” lub swojego obiektu.<\/p>\n Bogaty program imprezy składał się z wielu atrakcji w postaci różnego rodzaju szkoleń i warsztatów oraz pokazów.<\/p>\n Wśród najważniejszych atrakcji wymienić należy zaciętą i wyrównaną rywalizację drużyn w konkursie Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim – Kuchnie Świata Tex-Mex- bar, pub, party time menu z zastosowaniem produktów firmy Oerlemans i Lamb Weston. Zwycięska ekipa z regionu, w którym odbywają się targi kwalifikuje się do wielkiego finału konkursu Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim. Najlepszy wśród najlepszych kucharzy biorących udział w naszych regionalnych konkursach, otrzyma m.in. nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Podczas przyszłorocznego finału region Podbeskidzia reprezentować będą laureaci pierwszego i drugiego miejsca.<\/p>\n Spośród 5 startujących drużyn najlepsza zdaniem jury była reprezentująca restaurację Wieża Ciśnień z Wrocławia ekipa w składzie Marek Łabuda i Tomasz Hartman. Zaraz za nimi na „podium” stanęli panowie Konrad Klimek i Sławomir Szczygielski z restauracji Dworek nad Stawem w Wodzisławiu Śląskim oraz Łukasz Kurek i Michał Olek z Wodnej Wieży w Pszczynie.<\/p>\n W drugim konkursie Regionalny Sekret Smaku, swoje kulinarne sekrety zdradził Jakub Kasiński z pensjonatu na Wesołej w Limanowej oraz Piotr Helfer i Damian Brido z restauracji Dębina w Żywcu prezentując przepięknie wykonane dania. Gratulujemy.<\/p>\n 7 kwietnia 2011 roku odbył się wielki finał Kulinarnej Uczty Gastro-Hotel z Markiem Widomskim w kategorii Dania Bankietowo – Cateringowe. Sponsorami konkursu były firmy: Oerlemans, Plastmet, Lamb Weston oraz Festa Tech. Wzięło w nim udział 10 drużyn, które łącznie przygotowały 40 dań. Uczestnicy mieli do wykonania cztery dania: mięsne, rybne, wegeteriańskie oraz deser, zachowując formułę dań bankietowo – cateringowych.<\/p>\n Zwycięstwo wywalczyła drużyna reprezentująca Sanatorium Uzdrowiskowe MESKO w Kołobrzegu, w składzie Tomasz Stachowicz i Mariusz Waśków. Panowie oprócz nagrody ufundowanej przez sponsorów otrzymali kwalifikacje do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski.<\/p>\n Drugie miejsce, a zarazem prawo udziału w konkursie L’Arte de la cuisine Martell 2012r. zdobyli Jacek Krakowiak i Przemysław Nowicki z Hotelu Aquarius Spa w Kołobrzegu.<\/p>\n Trzecie miejsce przypadło Wojciechowi Tunkiewiczowi oraz Bartoszowi Juszko z Park Hotel w Olsztynie.<\/p>\n Z myślą o gościach targowych, a w szczególności o menagerach restauracji i hoteli i ich pracownikach zorganizowaliśmy szereg szkoleń. Wśród bogatej oferty warsztatów goście mogli wziąć udział m.in. w takich szkoleniach dla menagerów, kucharzy, kelnerów, kierowników sali i pokojowych jak: Zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii, Savior-vivre- dobre praktyki zachowania i postępowania wobec gości, Warunki sprzedaży win w gastronomii, Techniki obsługi przyjęć okolicznościowych w gastronomii oraz Pokój hotelowy wraz z łazienką- profesjonalne przygotowanie jednostki mieszkalnej dla gościa.<\/p>\n Wszyscy zwiedzający mogli zapoznać się z ultranowoczesnymi rozwiązaniami technologicznymi, w tym z systemami informatycznymi usprawniającymi zarządzanie i prowadzenie punktów gastronomicznych, hoteli lub innych lokali użyteczności publicznej.<\/p>\n Z carvingiem – czyli sztuką rzeźbienia w owocach i warzywach zapoznawał Dariusz Ślusarczyk. Swoje show barmańskie zaprezentował Krzysztof Drabik. Kuchnię z jakiej słynie Podbeskidzie prezentowali podczas swojego pokazu członkowie Beskidzkiego Klubu Kulinarnego.<\/p>\n Targi oraz wszystkie przygotowane szkolenia i pokazy cieszyły się ogromnym zainteresowaniem gości odwiedzających.<\/p>\n Na następną imprezę z cyklu Gastro- Hotel organizatorzy zapraszają do Hali AWF przy al. Paderewskiego 35 we Wrocławiu 5 – 7 października oraz do Bydgoszczy 26 – 28 października 2011 roku. Szczegóły na www.gastro-hotel.pl <\/span><\/span><\/p>\n Zapraszamy!<\/span><\/span><\/p>\n <\/span><\/span><\/p>\n <\/span><\/span><\/p>\n <\/span><\/span><\/p>\n <\/span><\/span><\/p>\n źródło: PR<\/span><\/p>\n<\/div>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Targi GASTRO-HOTEL to impreza, kt\u00f3ra odbywa si\u0119 ka\u017cdego roku w pi\u0119ciu miastach Polski, s\u0142yn\u0105cych z wzmo\u017conego ruchy turystycznego. 6 kwietnia zawita\u0142a do stolicy Podbeskidzia- Bielska- Bia\u0142ej.<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_eb_attr":"","footnotes":""},"categories":[2,3],"tags":[2598,65,5,1013,1367,2282,2300],"slowa":[],"typ":[],"class_list":["post-3642","post","type-post","status-publish","format-standard","hentry","category-konferencje-targi-turystyczne","category-wydarzenia-aktualnosci-turystyczne","tag-bielsko-biala","tag-hotele","tag-targi","tag-targi-dla-hotelarzy","tag-targi-gastro-hotel","tag-targi-gastronomiczne","tag-targi-hotelarskie"],"yoast_head":"\n
<\/span><\/span><\/p>\n