Nawet złota polska jesień potrafi dać nam się we znaki. Chłodne wieczory, przelotne deszcze sprawiają obniżenie odporności naszego organizmu. Warto go wzmocnić naturalną porcją witamin z marką Develey.<\/p>\n
Musztardy oraz dressingi tej firmy otwierają przed nami morze kulinarnych możliwości niezbędnych na jesienną smutę. Dzięki tym produktom możemy cieszyć się niepowtarzalnym smakiem owoców i warzyw. A jak wiadomo owoce i warzywa uzupełnią wszelkie braki witaminy C, marchew to naturalny zbiornik karotenu, a kapusta jest wielkim zbiorem witamin: A, B, C, K, H, E i U. Buraczki dostarczają potasu, wapnia, żelaza, magnezu, manganu, kobaltu i witamin . A co z ziemniakiem i grzybami, które przez wielu są uważane za smaczne a niekoniecznie zdrowe? <\/p>\n
W królestwie ziemniaka <\/p>\n
Z racji swej powszechności na polskich stołach mało kto wie, jak zdrowe to warzywo i wbrew krążącym negatywnym opiniom – wcale nie tuczące. Zawarty w ziemniakach wapń i potas neutralizują niekorzystne działanie soli kuchennej na organizm. Magnez, który dostarczają wzmacnia serce, dzięki czemu lepiej znosimy stres. Ziemniaki mają również pozytywny wpływ na układ moczowy, ponieważ działają moczopędnie i tym samym oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji. Są doskonałym lekarstwem na problemy z pamięcią – usprawniają pracę mózgu i wzmacniają układ nerwowy. <\/p>\n
Jak podawać ziemniaki żeby nam nie spowszedniały? Zamiast serwować je jako składnik drugiego dania warto z nich samych stworzyć danie główne w postaci sałatki: <\/p>\n
Składniki:
• 500 g maleńkich ziemniaków
• 100 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżeczki musztardy francuskiej Develey( z całymi ziarnami gorczycy )
• 1 pęczek koperku
• 2 łyżki majonezu
• Sól<\/p>\n
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę mieszamy z majonezem i rozgniecionym czosnkiem, musztardą Develey, posiekanym koperkiem i solimy do smaku. Zimne ziemniaczki zalewamy sosem i mieszamy.<\/p>\n
Grzyb na zdrowie<\/p>\n
Tegoroczna jesień jest hojna także w grzyby. Choć Polacy rozkoszują podniebienia ich smakiem, nie mają zaufania co do ich właściwości odżywczych. Mylne założenie. Ostatnie badania wykazały, że grzyby są dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Mają mniej białka niż warzywa, ale ze względu na to są niskokaloryczne. W 90 procentach składają się z wody. Są za to bogate w węglowodany, enzymy, sole mineralne, wapń, fosfor, żelazo, a także witaminy. Grzyby są zdrowym pożywieniem, choć ciężkostrawnym. Wśród powszechnie spożywanych grzybów najwięcej strawnego białka zawierają pieczarki i borowiki.<\/p>\n
Nasza szybka i smaczna propozycja podawania grzybów to przepis na borowiki z sosem winegret. <\/p>\n
Składniki:
• 1 kg borowików
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki oliwy
• 4 łyżki dressingu winegret Develey
Grzyby dokładnie oczyścić po czym pokroić je na plastry i podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
Następnie czosnek rozgnieść i wymieszać go z dressingiem winegret Develey. Grzyby wyjąć z patelni, zalać je sosem i odstawić na 4 godziny.<\/p>\n
Jesienna kuchnia podobnie jak sama pora roku jest pełna inspiracji. Ważne, by w ramach kulinarnych fantazji w pełni wykorzystać potencjał odżywczy jesiennych produktów. <\/p>\n
Źródło: PR<\/p><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"
Nawet z\u0142ota polska jesie\u0144 potrafi da\u0107 nam si\u0119 we znaki. Ch\u0142odne wieczory, przelotne deszcze sprawiaj\u0105 obni\u017cenie odporno\u015bci naszego organizmu. Warto go wzmocni\u0107 naturaln\u0105 porcj\u0105 witamin z mark\u0105 Develey.<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_eb_attr":"","footnotes":""},"categories":[272,3],"tags":[1861,927,2072,1728,1994,143],"slowa":[],"typ":[],"yoast_head":"\n