I p\u00f3\u0142roczu 2010 roku liczba os\u00f3b bezrobotnych w zawodach gastronomiczno-hotelarskich wynios\u0142a 53,8 tys. Liczba zg\u0142oszonych ofert pracy w urz\u0119dach pracy w analizowanym okresie w zawodach gastronomiczno-hotelarskich wynios\u0142a 25 tys. Oznacza to, i\u017c na jedn\u0105 ofert\u0119 pracy w zawodach gastronomiczno-hotelarskich w tym okresie przypada\u0142o dw\u00f3ch bezrobotnych. W analizowanym okresie na jedn\u0105 ofert\u0119 pracy zg\u0142oszon\u0105 w urz\u0119dzie pracy przypada\u0142o \u015brednio 2,6 bezrobotnych. <\/p>\n
Udzia\u0142 liczby os\u00f3b bezrobotnych w zawodach gastronomiczno-hotelarskich do og\u00f3lnej liczby os\u00f3b zarejestrowanych jako bezrobotnych wyni\u00f3s\u0142 3,8%, natomiast udzia\u0142 ofert pracy zg\u0142oszonych w tych zawodach do wszystkich ofert og\u00f3\u0142em wyni\u00f3s\u0142 4,6%. Oznacza to, \u017ce zawody gastronomiczno-hotelarskie ciesz\u0105 si\u0119 wi\u0119kszym powodzeniem u pracodawc\u00f3w. <\/p>\n
Do najbardziej poszukiwanych przez pracodawc\u00f3w zawod\u00f3w w\u015br\u00f3d zawod\u00f3w gastronomiczno-hotelarskich w urz\u0119dach pracy, tj. zawod\u00f3w dla kt\u00f3rych liczba ofert pracy przekroczy\u0142a liczb\u0119 zarejestrowanych bezrobotnych, zaliczy\u0107 mo\u017cna: pozosta\u0142ych kucharzy, pozosta\u0142ych kelner\u00f3w i pokrewnych, pokojow\u0105 w hotelu, przewodnika turystycznego terenowego, pozosta\u0142ych przewodnik\u00f3w turystycznych i pilot\u00f3w wycieczek, pomoc kuchenn\u0105, przewodnika turystycznego miejskiego, organizatora us\u0142ug cateringowych oraz pracownika biura podr\u00f3\u017cy. <\/p>\n
Do najmniej poszukiwanych zawod\u00f3w spo\u015br\u00f3d zawod\u00f3w gastronomiczno-hotelarskich za po\u015brednictwem urz\u0119d\u00f3w pracy (tj. zawod\u00f3w dla kt\u00f3rych liczba os\u00f3b zarejestrowanych jako bezrobotne przekracza\u0142a ponad dziesi\u0119ciokrotnie liczb\u0119 ofert pracy zg\u0142oszonych w urz\u0119dach) mo\u017cna zaliczy\u0107: organizatora us\u0142ug hotelarskich, organizatora us\u0142ug gastronomicznych oraz inspektora pi\u0119tra hotelowego. <\/p>\n
\u0179r\u00f3d\u0142o: MInisterstwo Sportu i Turystyki<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"
W I p\u00f3\u0142roczu 2010 roku liczba os\u00f3b bezrobotnych w zawodach gastronomiczno-hotelarskich wynios\u0142a 53,8 tys. Liczba zg\u0142oszonych ofert pracy w urz\u0119dach pracy w analizowanym okresie w zawodach gastronomiczno-hotelarskich wynios\u0142a 25 tys. Oznacza to, i\u017c na jedn\u0105 ofert\u0119 pracy w zawodach gastronomiczno-hotelarskich w tym okresie przypada\u0142o dw\u00f3ch bezrobotnych. W analizowanym okresie na jedn\u0105 ofert\u0119 pracy zg\u0142oszon\u0105 w urz\u0119dzie pracy przypada\u0142o \u015brednio 2,6 bezrobotnych.<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_eb_attr":"","footnotes":""},"categories":[14,3],"tags":[1784,1009,26,27],"slowa":[],"typ":[],"class_list":["post-2480","post","type-post","status-publish","format-standard","hentry","category-poradniki-dla-turysty","category-wydarzenia-aktualnosci-turystyczne","tag-praca-w-gastronomii","tag-praca-w-hotelu","tag-sport","tag-turystyka"],"yoast_head":"\n