W My\u015blenicach powstaje nowoczesna plac\u00f3wka edukacyjna, kt\u00f3ra wesprze bran\u017c\u0119 turystyczn\u0105 w regionie. Absolwenci Ma\u0142opolskiej Szko\u0142y Go\u015bcinno\u015bci maj\u0105 by\u0107 przygotowani do pe\u0142nienia us\u0142ug na wysokim poziomie. To pierwsza tego typu inicjatywa w Polsce. <\/p>\n Joanna Ja\u0142owiec:<\/span> Sk\u0105d pomys\u0142 stworzenia Ma\u0142opolskiej Szko\u0142y Go\u015bcinno\u015bci? Czy rynek turystyczny potrzebuje lepiej wyedukowanych pracownik\u00f3w? W jakich bran\u017cach mamy braki?<\/span><\/p>\n – Bezwzgl\u0119dnie nale\u017cy przygotowa\u0107 wysokiej klasy pracownik\u00f3w, kt\u00f3rzy b\u0119d\u0105 \u015bwiadczy\u0107 profesjonalne us\u0142ugi w obszarze turystyki. \u015awiat i rzeczywisto\u015b\u0107 wok\u00f3\u0142 nas szybko si\u0119 zmieniaj\u0105. Klienci staj\u0105 coraz bardziej wymagaj\u0105cy, a to oznacza, \u017ce \u017cycz\u0105 sobie profesjonalizmu w ka\u017cdej z dziedzin. Turystyka, to produkt, kt\u00f3rego nie wystarczy tylko \u0142adnie opakowa\u0107 z zewn\u0105trz \u2013 trzeba wykaza\u0107 wi\u0119cej zaanga\u017cowania \u2013 tak by by\u0142 kojarzony z markow\u0105 i ekskluzywn\u0105 dzia\u0142alno\u015bci\u0105. Du\u017ce braki w kszta\u0142ceniu odczuwamy m.in. w nale\u017cycie przygotowanej kadrze obs\u0142ugi gastronomicznej.<\/p>\n Jak b\u0119dzie wygl\u0105da\u0142a nauka w szkole? <\/p>\n <\/span>-Nauka w szkole opr\u00f3cz standardowych i obligatoryjnych element\u00f3w edukacyjnych b\u0119dzie wzbogacona o szereg fakultatywnych zaj\u0119\u0107, kt\u00f3re b\u0119d\u0105\u00a0 wzbogaca\u0107 uczni\u00f3w o wiedz\u0119 z konkretnej dziedziny, np. winiarstwa czy degustacji ser\u00f3w. Du\u017cy nacisk po\u0142o\u017cymy na nauk\u0119 j\u0119zyk\u00f3w. Uczniowie b\u0119d\u0105 mogli uczy\u0107 si\u0119 takich j\u0119zyk\u00f3w jak m.in.: angielski, niemiecki, francuski, w\u0119gierski czy arabski. Na tym jednak nie koniec j\u0119zykowej r\u00f3\u017cnorodno\u015bci. Ponadto w programie znajd\u0105 si\u0119 przedmioty dot. wielokulturowo\u015bci w turystyce, stosunki mi\u0119dzynarodowe i savoir- vivre.<\/p>\n Na jakie umiej\u0119tno\u015bci b\u0119dzie k\u0142adziony szczeg\u00f3lny nacisk? Jaka idea b\u0119dzie przy\u015bwieca\u0107 szkole? Kto b\u0119dzie m\u00f3g\u0142 uczy\u0107 si\u0119 w szkole? Ma\u0142opolska Akademia Go\u015bcinno\u015bci organizuje kszta\u0142cenie ponadgimnazjalne w stopniu technika z zakresu g\u0142\u00f3wnych obszar\u00f3w bran\u017cy turystycznej. Ponadto ruszy kszta\u0142cenie zawodowe w stopniu policealnym <\/p>\n Co b\u0119dzie potrafi\u0142 absolwent plac\u00f3wki? Do pe\u0142nienia, jakich funkcji i stanowisk b\u0119dzie przygotowany? Kto przygotowuje program nauczania? Na jakich rozwi\u0105zaniach wzoruje si\u0119\u00a0 Ma\u0142opolska Szko\u0142a Go\u015bcinno\u015bci? rozmawia\u0142a: Joanna Ja\u0142owiec, dzi\u0119kujemy panu Potrowi Szewczykowi z Biura Strategii, Rozwoju Gospodarczego oraz Promocji Gminy My\u015blenice za pomoc w przeprowadzeniu wywiadu<\/p>\n
Ewa Wr\u00f3blewska,<\/span>\u00a0 Dyrektor Zespo\u0142u Szko\u0142 Ponadgimnazjalnych Ma\u0142opolskiego O\u015brodka Dokszta\u0142cania i Doskonalenia Zawodowego w My\u015blenicach: – Pomys\u0142\u00a0 utworzenia Ma\u0142opolskiej Akademii Go\u015bcinno\u015bci, to odpowied\u017a w\u0142adz Wojew\u00f3dztwa Ma\u0142opolskiego na potrzeb\u0119\u00a0 kszta\u0142cenia profesjonalnej kadry obs\u0142ugi ruchu turystycznego. Wojew\u00f3dztwo Ma\u0142opolskie, to region, w kt\u00f3rym turystyka to bardzo wa\u017cny obszar. Umiej\u0119tne zagospodarowanie ca\u0142ego sektora turystycznego, to klucz do sukcesu i sta\u0142ego rozwoju.<\/p>\n
<\/span>
-Wychodzimy z za\u0142o\u017cenia, \u017ce praktyka czyni mistrzem, dlatego pracownie praktycznej nauki zawodu b\u0119d\u0105 przygotowane wed\u0142ug najlepszych standard\u00f3w, tak by uczniowie w swobodny i przyjemny spos\u00f3b zdobywali swoje profesjonalne umiej\u0119tno\u015bci. B\u0119dziemy zwraca\u0107 szczeg\u00f3ln\u0105 uwag\u0119 na umiej\u0119tno\u015bci zar\u00f3wno teoretyczne, jak i praktyczne. Nie chcemy kszta\u0142ci\u0107 kolejnego og\u00f3lnie przygotowanego pracownika, ale fachowca w w\u0105skiej dziedzinie \u2013 posiadaj\u0105cego jednak spektrum potrzebnych umiej\u0119tno\u015bci towarzysz\u0105cych. <\/p>\n
<\/span><\/span><\/p>\n
<\/span>
Zgodnie z podj\u0119tymi dzia\u0142aniami i za\u0142o\u017ceniami ucze\u0144, a nast\u0119pnie absolwent szko\u0142y uzyska kwalifikacje managera turystyki \u2013 osoby posiadaj\u0105ce pe\u0142ne kwalifikacj\u0119\u00a0 do organizacji pracy w r\u00f3\u017cnych obszarach turystyki. Program pomy\u015blany jest tak, by uczniowie mieli do wyboru profil wiod\u0105cy \u2013 np. organizacj\u0119 ruchu turystycznego, gastronomia, hotelarstwo, itp. Jednocze\u015bnie potencjalny ucze\u0144 otrzyma wiedz\u0119 og\u00f3ln\u0105 z innych dziedzin turystyki, tak by posiada\u0142, cho\u0107by w stopniu minimalnym, kompleksow\u0105 wiedz\u0119 o organizacji i obs\u0142udze turystyki.<\/p>\n
<\/span>
Profil szko\u0142y wzorowany jest na funkcjonuj\u0105cej ju\u017c\u00a0 w Innsbrucku (Austria) szkole \u201eVilla Blanka\u201d, jednej z najbardziej presti\u017cowych plac\u00f3wek o\u015bwiatowych. Program kszta\u0142cenia powstaj\u0105cej w My\u015blenicach szko\u0142y b\u0119dzie zbli\u017cony do tego prowadzonego w Innsbrucku, niemniej odpowiada\u0107 b\u0119dzie potrzeb\u0105 zdiagnozowanym zw\u0142aszcza w Wojew\u00f3dztwie Ma\u0142opolskim. Program nauczania przygotuj\u0105 eksperci i praktycy zajmuj\u0105cy si\u0119, na co dzie\u0144 dzia\u0142alno\u015bci\u0105 turystyczn\u0105. <\/span><\/p>\n