To, \u017ce r\u00f3wnie\u017c produkty spo\u017cywcze mog\u0105 by\u0107 przyjazne dla klimatu jest nowo\u015bci\u0105. Tymczasem ich wp\u0142yw jest znacz\u0105cy. Wed\u0142ug ekspert\u00f3w 20-30 proc. szk\u00f3d, jakie codziennie wyrz\u0105dzamy \u015brodowisku naturalnemu bierze si\u0119 z tego, co jemy i pijemy. Chodzi tu o kolejne etapy produkcji zanim gotowy posi\u0142ek trafi na st\u00f3\u0142 konsumenta – od transportu do sprzeda\u017cy.<\/p>\n
Za inicjatyw\u0105 nowych oznakowa\u0144 na \u017cywno\u015bci stoj\u0105 szwedzcy rolnicy. Popiera j\u0105 jednak ca\u0142a bran\u017ca spo\u017cywcza. Koncern Lantm\u00e4nnen, jedna z najwi\u0119kszych firm w p\u00f3\u0142nocnej Europie w bran\u017cy spo\u017cywczej, energetycznej i rolniczej ju\u017c rozpocz\u0105\u0142 produkcj\u0119 etykiet. Od 2010 r. najwi\u0119kszy szwedzki certyfikator chce wprowadzi\u0107 specjaln\u0105 piecz\u0119\u0107 dla tych produkt\u00f3w, kt\u00f3re b\u0119d\u0105 najbardziej przyjazne klimatowi.<\/p>\n
Rz\u0105d w Sztokholmie da\u0142 przyk\u0142ad jak mo\u017cna zaanga\u017cowa\u0107 sie w dzia\u0142ania proekologiczne i czeka teraz na reakcj\u0119 innych pa\u0144stw. W Brukseli ju\u017c trwaj\u0105 narady ekspert\u00f3w, czy nie wprowadzi\u0107 etykiet w pa\u0144stwach UE. Komisja Europejska do 2011 r. ma zbada\u0107 czy znakowanie produkt\u00f3w spo\u017cywczych przynosi wymierne efekty dla \u015brodowiska naturalnego.<\/p>\n
Producenci, kt\u00f3rzy chc\u0105 by\u0107 ekologiczni musz\u0105 pomy\u015ble\u0107 o ka\u017cdym etapie produkcji, od korzystania z ekologicznej energii np. biomasy, poprzez unikanie taniej, ale wyniszczaj\u0105cej w produkcji \u015brodowisko naturalne soi. Konsumenci, kt\u00f3rzy chc\u0105 wybra\u0107 produkty, przy kt\u00f3rych produkcji wyemitowano najmniej CO2 powinni wybiera\u0107: marchew, kartofle, kurczaki i owoce le\u015bne.<\/p>\n