Ustanowiono Rekord Polski w jedzeniu arbuzów!

W dniu 18 lipca 2015 już po raz drugi odbył się Mazurski Piknik Ekologiczny Eko-Ranczo COOP. Ten jedyny w swoim rodzaju festyn to propozycja dla całych rodzin na aktywne spędzenie wolnego czasu na łonie pięknej, mazurskiej natury.  Podczas imprezy ustanowiono Rekord Polski wilości zjedzonych arbuzów!

Organizatorzy liczyli przede wszystkim na frekwencję, bez której o takim osiągnięciu nie może być mowy. Dla uczestników pikniku przygotowano ponad pół tony owoców! W krojenie arbuzów i ich serwowanie wśród mieszkańców i przybyłych gości, aktywnie włączył się Wójt Gminy Wydminy, Radosław Król. Do spółki z Vice Mistrzami Świata w Carvingu, Grzegorzem Gniech oraz Pawłem Sztenderskim udało się uraczyć zgromadzoną publiczność ponad 500 kilogramami arbuzów. A zatem możemy ogłosić, iż w dniu 18 lipca 2015, na Wyspie Wydmińskiej, w ciągu jednej godziny uczestnicy Pikniku Eko-Ranczo COOP skonsumowali 535 kg arbuzów czym ustanowili Rekord Polski!!!

Po tak obfitej arbuzowej uczcie przyszedł czas na coś dla ucha i ducha! Na Pikniku rozbrzmiała muzyka formacji D’Dorsh oraz Martinez Band, a zgromadzona publiczność bawiła się do wczesnych godzin rannych następnego dnia.

Piknikowanie w lipcu w Wydminach to doskonała okazja do skosztowania ekologicznych, regionalnych i tradycyjnych produktów. To również czas do rodzinnego spędzenia czasu i posłuchania koncertów. Dla bardziej wymagającej publiczności jak co roku swoje umiejętności prezentowali Wicemistrzowie Świata w Carvingu (Carving to sztuka dekoracji z owoców i warzyw) oraz uczestnicy II Edycji Wydmińskich Mistrzostw w Eko-Grillowaniu. Jednym słowem organizatorzy zapewnili wszystkim rozrywkę dla brzucha, ducha i ucha.

W tym roku Piknik Eko-Ranczo COOP stał pod znakiem ekologicznych, ale jednocześnie tradycyjnych i regionalnych wyrobów, które były promowane na stoiskach lokalnych wystawców. Najsmaczniejsze z nich to lokalne miody, tradycyjnie wędzone wędliny, tradycyjne pieczywo z nutką nowoczesności oraz ryby z lokalnych łowisk.

Bardzo dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz sztuki carvingu, czyli rzeźbienia w owocach i warzywach. Panowie, Paweł Sztenderski oraz Grzegorz Gniech, aktualni Vice Mistrzowie Świata w tym fachu zaprezentowali najwyższy pułap swoich umiejętności. Goście mogli podziwiać pięknierzeźbione arbuzy i melon z motywami kwiatowymi, róże z kalarep czy cukinii, a także batatowe śpioszki – baśniowe stworki ze słodkich ziemniaków uśpione w tradycyjnych wekach.

Patronat Honorowy nad całą imprezą objął Radosław Król, Wójt Gminy Wydminy oraz Alfred Domagalski, Prezes Krajowej Rady Spółdzielczej.

Tekst: Paweł Sztenderski
Foto: www.carving-art.pl

No posts found