Polska jako kraj istnieje ponad 1000 lat a i w tej tysiącletniej historii niektóre dania osiadły na stałe. Mając na myśli dania kuchni polskiej na pierwszej pozycji niezaprzeczalnie pojawiają się pierogi. A jak pierogi to z kapustą i grzybami, z mięsem, ruskie, z twarogiem i z owocami oraz inne wariacje zależne od inwencji kucharza. A jak pierogi to i barszcz, tradycyjny, polski z uszkami lub z ziemniakami. Doprawiony majerankiem i zaprawiony śmietaną, w zależności od tego, czy kucharz jest z południa czy też z północnej Polski. Tradycyjny bigos z kiszonej kapusty – przynajmniej raz w roku pojawia się na stole każdego Polaka. Bez bigosu nie ma prawdziwych świąt! Gołąbki w sosie pomidorowym serwowane z kartoflami, placek po cygańsku, to typowe niedzielne dania. Ale nic nie brzmi jak niedziela dla Polaków tak, jak rosół z kury jako pierwsze danie. Na Wielkanoc nie może z kolei zabraknąć żurku. Ale nie można mówić o polskiej kuchni nie wspominając o kotlecie schabowym i sałatce z buraczków.
Dodatkowo za przekąski uważane są grzyby marynowane w zalewie, ogórki kiszone, które dla zagranicznych turystów często mają dziwny smak, i oczywiście śledzie. Śledzie w każdej postaci: po góralsku, mazurskie, z rodzynkami, z papryką, w oleju, w śmietanie, tutaj każdy region polski ma coś od siebie do zaoferowania. Będąc przy przekąskach trzeba wspomnieć oscypka, serek górski, który stanowi idealną przekąskę na Krupówkach w Zakopanem podczas zimowego lub letniego dnia – z grilla w żurawinie. Do dań polskich można też zaliczyć desery takie jak sękacz, szarlotka, karpatka które często zdobią stoły polskich domowników. Typowe dania polskie to te, o których się myśli będąc za granicą. Niektóre z nich można zjeść w polskich restauracjach w odległych zakątkach świata, aby przypomnieć sobie jak to było kiedyś u mamy, podczas długich pobytów zagranicznych.
Restauracje na starym mieście pojawiają się jak grzyby po deszczu. Upadłe pizzerie zastępowane są restauracjami z prawdziwego zdarzenia, które są w stanie zaspokoić podniebienie wymagających klientów. W typowo polskich restauracjach często rozbrzmiewa tradycyjna polska muzyka a po sytym obiedzie można zamówić kieliszek szlachetnej wódki, tzw. “strzemiennego”.
Delicja Polska – najlepsza restauracja na warszawskiej Starówce!