Wiedza na talerzu, czyli żywność tradycyjna w kulturze, turystyce i dietetyce Gość specjalny konferencji: Beata Pawlikowska

Czy tradycyjna żywność ma szansę powrotu na nasze nowoczesne (zdrowe?) stoły? O historii na talerzu i trendach żywieniowych można posłuchać podczas konferencji „Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce”, 17 maja w Szkole Głównej Turystyki i Rekreacji w Warszawie. Nasyceni wiedzą nie odejdą z pustym żołądkiem! W planie także piknik na terenie kampusu SGTiR przy ul. Stokłosy 3 w Warszawie.

Gąszcz przepisów w książkach i sieci, blogi o gotowaniu, programy kulinarne i około kulinarne w telewizji – to niezawodny dowód na to, że kochamy gotować… lub co najmniej jeść. Przy niezliczonych źródłach wiedzy nietrudno jednak zboczyć na kulinarne bezdroża.

Szczypta wiedzy o tradycji gotowania nie tuczy, za to gwarantuje fascynującą podróż kulinarną dla miłośników kuchni, praktyków gastronomii i hotelarstwa, a także dla wszystkich smakoszy. Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji w Warszawie zaprasza na konferencję pt. ‘Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce’ – 17 maja.

W menu między innymi: socjopsychologiczne aspekty żywności tradycyjnej, polska kuchnia – tradycja i współczesność, mistycyzm na talerzu, turystyczne szlaki kulinarne z przystankiem na Mazowszu i w Wielkopolsce, model śródziemnomorski w profilaktyce zdrowia oraz technologie wytwarzania żywności. A co na deser? Spotkanie z podróżniczką, pisarką i dziennikarką, Beatą Pawlikowską!

– „Na konferencji naukowej w dniu 17 maja w SGTiR będzie nie tylko smacznie, ale również merytorycznie. Podczas konferencji wystąpią liczni eksperci w dziedzinie żywności, gastronomii, turystyki oraz dietetyki. Spodziewam się ciekawych dyskusji i mam nadzieję, że konferencja zapoczątkuje serię badań na temat kreatywnego i aktywnego kształtowania roli żywności tradycyjnej w codziennym życiu” – zapowiada organizator wydarzenia, dr Piotr Dominik, wykładowca i opiekun Koła Naukowego Dietetyk w Szkole Głównej Turystyki i Rekreacji.

Ucztę dla umysłu uzupełni coś dla ciała. Organizator zapowiada piknik na terenie kampusu SGTiR przy ul. Stokłosy 3 w Warszawie. Szczegóły wydarzenia poznamy już wkrótce!

Majówkowe wyprawy – co warto zapakować do plecaka?
Majówka sprzyja wyprawom w mniej i bardziej znane miejsca. Chętnie zabieramy na urlop całą rodzinę lub...
Jaki hotel w centrum Krakowa wybrać?
Kraków to miasto, które zachwyca swoją historią i kulturą, przyciągając turystów z całego świata. W sercu...
Wysowa-Zdrój. Urokliwe uzdrowisko w Beskidzie Niskim
Wysowa-Zdrój to niewielka, ale niezwykle malownicza miejscowość uzdrowiskowa położona w sercu Beskidu...
Dlaczego warto znać język Bliskiego Wschodu? Korzyści z nauki języka arabskiego
Region Bliskiego Wschodu jest niezwykle ważny w kontekście geopolitycznym – jego szybki rozwój,...
Doskonały towarzysz podczas przygód na świeżym powietrzu: Plecak nieprzemakalny
Jeśli uwielbiasz spędzać czas na łonie natury, wiesz jak ważne jest odpowiednie wyposażenie, które zapewni...
Wynajem busa 9-osobowego – dlaczego warto się zdecydować?
Planując podróż ze swoimi przyjaciółmi lub organizując wyjazd służbowy, warto pomyśleć o wygodnym transporcie....