Smaki Afryki

Kuchnia afrykańska wciąż jest mało znana w Polsce i niewiele wiemy o tradycjach kulinarnych Czarnego Lądu. Z pewnością jednak warto poznać imponujące bogactwo smaków i aromatów, opartych na najprostszych, naturalnych składnikach.

Wbrew pozorom trudno jest mówić o kuchni afrykańskiej w sposób ogólny. W Afryce żyje ogromna ilość grup etnicznych, z których każda posiada własne tradycje. Można jednak znaleźć „wspólny mianownik” tj. charakterystyczne cechy kuchni tego rejonu świata. Afrykańskie dania oparte są na prostych składnikach, naturalnego pochodzenia, tj. zbożach, warzywach i owocach i mięsie. Potrawy są niezwykle aromatyczne (używa się dużej ilości przypraw) i zazwyczaj pikantne.

Najczęściej wykorzystywanymi składnikami są: maniok (służy do wyrobu m.in. mąki, oleju, stosowany jest także jako przyprawa), pochrzyn (warzywo podobne do ziemniaka, spożywane w postaci pieczonej lub gotowanej), brązowy ryż, sorgo, proso, fasola, banany, owoce morza, dziczyzna. W krajach afrykańskich bardzo popularny jest kuskus, który jada się na różne sposoby: z mięsem i warzywami bądź na słodko z rodzynkami i migdałami.  Tradycyjnym przysmakiem w Afryce Zachodniej i Środkowej jest fufu, przypominające purée. Powstaje ono z mączki kassawa otrzymywanej z bulw manioku, zielonych bananów plantain, ryżu i słodkich ziemniaków. Odpowiednikiem fufu w Afryce Wschodniej jest ugali – przyrządzane z mąki kukurydzianej z dodatkiem wody i podawane wraz z warzywnym gulaszem lub mięsnym sosem. W tym rejonie kontynentu widać też wyraźnie wpływy kuchni azjatyckiej. W Kenii popularne są sambusas (indyjskie samosy), czyli pierożki faszerowane mięsem i warzywami. Inne przysmaki to chapati – okrągłe placki z mąki, mishkaki – małe szaszłyki z wołowiny, wątróbki lub kurczaka oraz githeri – gorące danie warzywne na bazie czerwonej fasoli i kukurydzy.

Chcąc poznać dogłębniej bogate zwyczaje kulinarne Afryki nie trzeba wyjeżdżać na inny kontynent. Jeżeli nawet nie ma w okolicy restauracji serwującej tradycyjne dania z Czarnego Lądu, można posłuchać opowieści Rezy Mahammada, który w swoim programie „Afrykańska kuchnia Rezy” na Travel Channel, odkrywa tajemnice sztuki kulinarnej Afryki Subsaharyjskiej.

Przemierzając Namibię, Zambię, Botswanę, Afrykę Południową i Zanzibar, Reza poznaje niezwykłych ludzi, którzy opowiadają fascynujące historie i częstują go wyśmienitym jedzeniem. Od wybrzeża aż po góry, od stepu po tętniące życiem miasta, Reza na każdym kroku wynajduje ukryte kulinarne perełki. Inspiracje z tych podróży wykorzystuje do tworzenia własnych, pysznych potraw z pikantną nutą.

„Afrykańska kuchnia Rezy”

W grudniu w każdy wtorek o godz. 20:00 i sobotę o 17.00

 

O Travel Channel

Travel Channel jest jednym z najbardziej znanych i rozpoznawalnych kanałów podróżniczych w Europie, Afryce, Azji i na Bliskim Wschodzie. Kanał istnieje od 1994 roku. Nadaje w 21 językach, w 130 krajach na świecie, przez 24 godziny.

Rozrywkowy, pełen informacji i inspirujący, Travel Channel przedstawia wyjątkowo szeroką i bogatą ofertę dla każdego, kto lubi i chce podróżować. Programy przenoszą widzów w każdy zakątek globu, od luksusowych wyjazdów przez przygody z plecakiem, poszukiwania kulinarnych inspiracji, ekoprzyjazne wakacje, niezapomniane podróże i wiele wiele innych! Do najbardziej popularnych programów należą: Największe wyścigi motocyklowe na świecie, Luksusowe Podróże Varuna Sharmy, Obieżyświat, Esencja smaku, Smaki…
oraz Travel 2012.

Travel Channel International jest częścią grupy Scripps Networks Interactive, Inc., Scripps Networks International. W portfolio firmy znajdują się również popularne kanały lifstylowe i znane internetowe marki tj. Food Network, HGTV, DIY Network, Cooking Channel oraz serwis internetowy z muzyką country, Great American Country.

 

PR

Majówkowe wyprawy – co warto zapakować do plecaka?
Majówka sprzyja wyprawom w mniej i bardziej znane miejsca. Chętnie zabieramy na urlop całą rodzinę lub...
Jaki hotel w centrum Krakowa wybrać?
Kraków to miasto, które zachwyca swoją historią i kulturą, przyciągając turystów z całego świata. W sercu...
Wysowa-Zdrój. Urokliwe uzdrowisko w Beskidzie Niskim
Wysowa-Zdrój to niewielka, ale niezwykle malownicza miejscowość uzdrowiskowa położona w sercu Beskidu...
Dlaczego warto znać język Bliskiego Wschodu? Korzyści z nauki języka arabskiego
Region Bliskiego Wschodu jest niezwykle ważny w kontekście geopolitycznym – jego szybki rozwój,...
Doskonały towarzysz podczas przygód na świeżym powietrzu: Plecak nieprzemakalny
Jeśli uwielbiasz spędzać czas na łonie natury, wiesz jak ważne jest odpowiednie wyposażenie, które zapewni...
Wynajem busa 9-osobowego – dlaczego warto się zdecydować?
Planując podróż ze swoimi przyjaciółmi lub organizując wyjazd służbowy, warto pomyśleć o wygodnym transporcie....